06/23/12 12:10
(http://www.klassa.bg/)

Портрет на Пикасо продаден на търг срещу рекордните 2.6 млн евро

„Портрет на Модесто Кастиля, облечен като мавър” на Пикасо бе продаден за 2.6 млн евро в лондонската къща Christie´s. Портретът е рисуван от Пикасо в почти детска възраст – геният е бил само на 13 години. Смята се, че цената е рекордно висока. Авторството на Пикасо е потвърдено официално от една от дъщерите му, Майя. Изключително рядко стигат до търг творби на младия Пикасо от почти детския му период, тъй като потомци на гения съхраняват много ревниво всичко, което той е създал в ранна младост. Малък брой творби на Пикасо от този период пази единствено музеят „Пикасо” в Барселона.
Портретът на Модесто Кастиля е рисуван в Ла Коруня. В последните години само две творби на Пикасо, рисувани там, стигнаха до търг. През 2000 г. колекционер в Лондон се сдоби срещу 71 хиляви евро с маслото „Casa de campo”, а две години по-късно фондация Caixa Galicia закупи две рисунки на Пикасо от една галерия в Мадрид, за които плати 100 000 евро.
„Портрет на Модесто Кастиля, облечен като мавър” има интересна история. Художникът е изобразил приятел на баща си, известен лекар, министър по времето на Първата република. Същата личност е подкрепяла творческите начинания на Пикасо, помагала му е през годините и финансово. Две години след като нарисувал портрета в Ла Коруня, Пикасо отново хванал четката, за да обезсмърти щедрия спонсор – това се случило в Мадрид.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване