06/24/12 15:42
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов към Станишев: България е сред 6-те страни в ЕС с най-нисък бюджетен дефицит

Задочният епистоларен диалог между бившия и настоящия министър-председател продължи и в неделя. Първи бе Сергей Станишев, който изпрати през медиите поздрави на Бойко Борисов от Европейската централна банка. „Искам да благодаря на г-н Станишев за изпратените поздравления относно изявлението на ЕЦБ от тази седмица”, на свой ред му отвърна премиерът с изказване, публикувано на страницата на Министерския съвет в неделя. „Приемам думите му като осъзнато признание за стабилната финансова политика на правителството, оценена не само от ЕЦБ, но и от Европейския съюз, Международния валутен фонд и рейтинговите агенции“, казва той.
В изказването си премиерът припомня, че Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси официално прекрати процедурата по свръхдефицит срещу България. Страната ни, заедно с Германия, е извадена от списъка на държавите, които са застрашени от санкции, тъй като е свела бюджетния си дефицит до 2,1% през 2011 година. Общо 23 държави бяха в тази процедура. Сега са 21, а България е в шестте най-добри, посочва Борисов. Той цитира и доклада на ЕЦБ от май, според който изпълняваме всички числови критерии за членство в еврозоната, като по съотношение на брутен държавен дълг/БВП с 16,3% сме на второ място в Европейския съюз след Естония. Премиерът изтъква и оценката на международната рейтингова агенция Moody's, която потвърди стабилната прогноза за България. МВФ след проверката си у нас пише, че "разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза. Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012 година цел за фискален дефицит". Това са оценките и изводите за финансовата политика на правителството за последните години и аз искрено се радвам, че г-н Станишев ги е чул, разбрал и е надмогнал партийните си пристрастия, за да ни поздрави, посочва още премиерът. „Аз също го поздравявам, защото тази негова проява показва държавническо мислене. Неговото правителство помогна много за нашия успех, не мога да отрека и заслугата на министър Орешарски”, заявява още той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване