06/24/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Български билки, сплетени в трибагреник, ще ни представят на лондонско изложение за цветя

Българска лавандула, чубрица, ралица, бегония, салвия (конски босилек), мента, копър и мурсалски чай ще ухаят в Лондон между 3 и 8 юли на престижното цветно изложение „Хемптън корт“. Тогава Христо Йорданов, четвърто поколение градинар, и неговият екип ще създадат българската „Градина на кръстопът“. Патрон на начинанието е кметът на София Йорданка Фандъкова.
Името на „Градина на кръстопът“ (Crossroad Garden) прави асоциации с „Пътя на коприната“, свързвал някога Изтока и Запада и пръв мост между цивилизациите, споделя Христо Йорданов. Той ще вплете с цветя цветовете на България бяло, зелено и червено. Пътеките в цветовете на трикольора ни ще бъдат „нарисувани“ с 350 ралици, 400 бегонии, 450 лавандули, 300 босилека, 500 броя мурсалски чай, 460 броя чубрици, 380 броя мента и 420 броя салвия.
Площта на българската градина на изложението ще е 24 кв.м, а концепцията й се вписва в изискванията за категорията „летни градини“ на Hampton Court Flower Show 2012.
Идеята за дизайна на градината е на Христо Йорданов и сдружение „Див рошков“. Hampton Court Flower Show е най-голямото изложение за цветя и градини в света. Организира се в началото на юли в една от резиденциите на британските монарси – двореца „Хемптън корт“. Hampton Court Flower Show събира елита на градинарството на Обединеното кралство. Изложението се посещава годишно от над 150 000 почитатели на цветята и градинарското изкуство. За първи път в двадесетгодишната история на изложението български градинар бе поканен да участва през 2011 г. Христо Йорданов бе първият участник от Източна Европа. Той направи “+ 359 Bulgarian Garden“, вплитайки в телефонния код за набиране на България от чужбина цветя на площ от 35,9 кв. метра.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване