06/24/12 17:18
(http://www.klassa.bg/)

Извънредна среща на НАТО за сваления от Сирия турски изтребител

НАТО потвърди, че по искане на Турция ще бъде проведена извънредна среща на организацията във вторник, предаде АФП. Поводът е турският самолет F-4 Phantom, който беше свален от Сирия, съобщи говорителят на алианса Оана Лунгеску.
Анкара е отправила искането си, като се е позовала на чл. 4 от Договора на НАТО. Всяка страна - членка на алианса, може да свика консултации, ако се опасява, че сигурността, териториалната й цялост или политическата й независимост са заплашени.
Външният министър на Турция Ахмед Давутоглу отхвърли твърденията на Дамаск, че самолетът е бил свален над Средиземно море, докато се е намирал в сирийското въздушно пространство. Според Анкара самолетът е летял в международното въздушно пространство на невъоръжена тренировъчна мисия, на 13 морски мили (24 км) от Сирия. Според международните закони въздушното пространство на страната съвпада с морското, като се разпростира на 12 морски мили (22,2 км) от морската й граница. Останките на самолета са били открити на 1300 метра дълбочина, предаде CNN-Türk, без да съобщи подробности. Двамата пилоти все още се смятат за изчезнали.
Давутоглу подчерта пред турската национална телевизия, че Дамаск не трябва да поставя под съмнение военните способности на Анкара. Турция и Сирия бяха съюзници преди началото на протестите срещу управлението на Башар Асад през март 2011 г., но сега отношенията им са напрегнати. Турция призовава за свалянето на Асад и е приела на своя територия 32 500 сирийски бежанци, войници и опозиционери.
По-рано сирийското МВнР настоя, че турският самолет е бил свален във въздушното пространство на страната, като уточни, че става дума за “инцидент, а не проява на агресия”. “Няма враждебно отношение между нас и Турция, само политическо напрежение”, добавиха от сирийското министерство. Според Дамаск противовъздушната отбрана не е разбрала, че става дума за турски самолет.
В събота сирийският президент Башар Асад издаде указ за съставяне на ново правителство. Премиер става бившият министър на селското стопанство Рияд Хиджаб. Назначаването на Хиджаб, верен на Асад член на управляващата от десетилетия партия „Баас“, е знак, че президентът се обръща към твърдолинейните си поддръжници и явно няма да спази обещанието да включи в новия кабинет политици от други партии.
Няма промени в ръководството на ключовите министерства на отбраната, на вътрешните и на външните работи. Начело на министерството на външните работи остава Уалид Моалем, на вътрешните - Мохамед Ибрахим аш Шаар. Преназначаването на министъра на отбраната Дауд Раджиха опровергава слуховете, че е убит от бунтовници.
В новия кабинет ще има ново ведомство - министерство на националното помирение, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от „Дарик“.
В събота и неделя в Сирия са загинали най-малко 125 души, съобщава АП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване