06/24/12 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Израел чака Путин с въпроси за Иран

Асошиейтед прес

Владимир Путин с иранския президент Ахмадинеджад. Снимка: АП/БТА

Когато Владимир Путин посети Израел следващата седмица, светът може да поиска да насочи вниманието си натам - иранската ядрена програма ще е на челно място в дневния ред, а железният руски президент, за когото общоприето се смята, че угажда на иранците, може да държи ключа към избягването на следваща война в Близкия изток.

Предвид близките отношения с Иран и гласът й в Съвета за сигурност на ООН, Русия може да изиграе важна роля в идните месеци за решението на Израел дали да атакува предполагаемата ядрена програма на Иран.

Общоприетото мнение в Ерусалим е, че след години на колебания Западът е осъзнал заплахата от Иран, но неохотата на Русия и Китай да подкрепят осакатяващ режим от санкции и натиск окуражава иранците, намалява вероятността те да отстъпят и увеличава вероятността за нападение като последно средство.

“Посланието, което руснаците ще получат е, че Израел не може да толерира ядрено въоръжен Иран. Разбира се, ние предпочитаме дипломатическо решение, но ще използваме всички средства, за да защитим оцеляването на Израел”, каза Яков Ливне, отговарящ за отношенията с Русия в израелското външно министерство.

“Очакваме Русия, като член на Съвета за сигурност, да демонстрира отговорност и да помогне да се предотврати иранската ядрена надпревара”, каза той. “Мисля, че това ще е най-важната тема, централната тема тук идната седмица”.

Израел смята Иран за най-опасния противник, защото е убеден, че иранската ядрена програма цели производство на бомби, а не на енергия, както твърди Иран. Опасенията са подхранвани от честите призиви на Иран за унищожението на Израел, подкрепа за антиизраелски екстремисти и арсенал от балистични ракети.

Служители разпалиха слуховете за израелски планове за нападение с твърденията си, че преместването на ядрени съоръжения в добре укрепени подземни бункери в Ирак скоро ще направи програмата недосегаема за въздушни удари. Путин може да очаква натиск да се присъедини към Запада в похода му да спиране на програмата.

Сметките на Путин са сложни. Въздигащата се Русия, която се опитва да се утвърди на световната сцена след 20 слаби години, едва ли ще изостави търговския си партньор и от време на време съюзник. Изявленията му обаче предполагат, че той може би иска и да успокои израелците, след като предупреди за наистина катастрофални последици в случай на военен удар.

САЩ и ключови европейски държави дадоха ясно да се разбере, че са против израелска атака, която може да доведе до отмъстителна реакция, в която да бъдат въвлечени и други страни и която допълнително ще разтърси световната икономика. Срещу Иран са въведени три пакета санкции на Съвета за сигурност, които Израел приветства, но и предупреди, че не са достатъчни.

Русия и Китай се обявиха против усилията за по-строги санкции на ООН в Съвета за сигурност, но други работят за нови мерки. На 1 юли 27-те страни членки на Европейския съюз ще спрат вноса на ирански петрол. Други големи вносители като Япония, Индия, Южна Корея се съгласиха под американски натиск да намалят покупките на ирански петрол.

Русия, която има доста собствен петрол, не е фактор за петролните санкции и не е участвала също във водените от Запада усилия да изключи Иран от международните банкови мрежи, а високопоставени служители в Москва непрекъснато се обявяват против едностранни действия срещу Техеран.

Визитата на Путин идва след неубедителния край на друг кръг от преговори между Иран и световните сили- САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия имаха три кръга от преговори с Иран през изминалите месеци, които не доведоха до пробив в убеждаването на Иран да ограничи обогатяването на уран. Нов кръг от преговори на невисоко равнище е насрочен за юли.

Израел обвинява Иран, че използва преговорите като претекст да продължи ...

Публикувана на 06/24/12 22:09 http://e-vestnik.bg/14950/izrael-chaka-putin-s-vaprosi-za-iran/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване