06/24/12 00:43
(http://www.klassa.bg/)

Испания счупи френското проклятие, ще играе полуфинал с Португалия

Световният и европейски шампион Испания победи Франция с 2:0 в четвъртфиналите на Евро 2012 и се класира срещу Португалия на полуфинал. Герой за „Ла Фурия” на „Донбас Арена” стана Шаби Алонсо, който вкара и двата гола в своя мач № 100 за националния отбор. Халфът на „Реал” (Мадрид) се разписа в 19-ата минута с глава и в последната 90-та от дузпа. По-този начин футболистите на „Ла Фурия” нарушиха и една негативна за тях традиция, тъй като това бе първия случай, в който иберийците елиминират Франция на голям футболен турнир. Преди това Испания имаше едно равенство и 5 загуби срещу „петлите”.
Треньорът на испанците Висенте Дел Боске се върна към тактиката си от първия мач на Евро 2012 срещу Италия. Той заложи на схема без чист централен нападател. Фернандо Торес беше оставен отново на пейката, а като фалшива деветка в предни позиции играеше Сеск Фабрегас, който помагаше и в центъра, за да даде още по-голямо предимство на иберийците във владеенето на топката. Скандалите във френския лагер пък оставиха извън състава Самир Насри, Алу Диара и Хатем Бен Арфа. Патрис Евра също беше на пейката, а заради наказанието на Филип Мексес за два жълти картона в центъра на защитата действаше Лоран Кошчелни.
Така „петлите” на Лоран Блан приеха играта в своята половина. За разлика от предните двубои французите не смееха да пресират световния и европейски шампион в неговата половина и оставяха повече свобода на „Ла Фурия” да развива атаките си. В същото време испанците неизневериха на тактиката си и започна в типичния си стил с много къси пасове и търпеливи разигравания по целия терен до допускане на грешка на противника. След като опипаха почвата в първите пет минути, испанците поискаха дузпа в 6-ата минута след хитър пас зад защитата. Шаби Алонсо пусна пас зад защитата, Сеск Фабрегас мина между Клиши и топката и падна на земята след съприкосновение с бранителя на „Манчестър Сити”. Ситуацията беше спорна, но реферът Никола Рицоли посочи, че няма нищо нередно .
Иберийците все пак поведоха в 19-ата минута с гол с глава на Шаби Алонсо. Жорди Алба напредна по лявото крило и преодоля Матио Дебюши. Младият футболист видя, че Алонсо е непокрит и центрира точно към него. Полузащитникът на "Реал" (Мадрид) стреля диагонално в обратния ъгъл на Юго Лорис и отбеляза ефектен гол. Това беше 20-ият гол с глава на Евро 2012, което е рекорд за първенствата на континента. След попадението Испания заигра в типичния си стил "Барселона" като не позволяваха на съперника да направи нищо значимо до края на първото полувреме. На почивката испанците бяха направили точно 350 паса при 82% успеваемост срещу повече от два пъти по-малко на французите.
Тимът на Дел Боске владееше ситуацията на терена и през второто полувреме. В 62-ата минута Шави Ернандес изведе отлично Франсеск Фабрегас, но Лорис излезе и успя да изпревари с частица от секундата играча на "Барселона" и предотврати чист втори гол. В заключителните минути в игра за испанците влязоха Педро Родригес и Фернандо Торес, които още повече раздвижиха играта на европейските шампиони. Именно след един пробив на Педро и нарушение срещу него испанците получиха правото да изпълнят дузпа, а отговорността за изпълнението пое Алонсо. Опитният футболист отбеляза втория си гол и затвърди успеха на Испания. В полуфинала европейските шампиони ще срещнат Португалия, а в другия мач Германия ще играе с победителя от двубоя Англия - Италия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване