06/24/12 14:21
(http://www.klassa.bg/)

Килим на дъното на океана улавя енергията от вълните

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли създадоха специален килим, който може да се „постеле“ на дъното на океана и да улавя енергията от вълните на повърхността. За да разберем действието на този подводен килим, трябва да знаем малко повече за вълните. Океанските вълни се образуват от въздушните течения по повърхността на водата. Вълните могат да пропътуват хиляди километри, преди да достигнат брега, и размерите им варират от малки вълнички до огромни вълни, високи над 30 метра. Заради триенето в океанското дъно, когато вълните се доближат до брега, те се забавят и се смаляват. След като наблюдавал как пясъкът на дъното на океана упражнява тази сила върху мощните вълни, на Мохамед-Реза Алам от Калифорнийския университет в Бъркли му хрумнала брилянтна идея – да създаде устройство под формата на килим, което да улавя енергията от вълните и да я превръща в електричество. Алам нарича своето изобретение високоеластичен килим, конвертиращ енергията на вълните. „Гравитационната сила на вълните ще кара килима да се нагъва и енергията от това движение може да се транспортира до генератори на брега“, обяснява Тина Кейси от Cleantechnica.
Първите тестове показват, че системата може лесно да абсорбира 50% от енергията на вълните, което прави устройството повече от два пъти по-ефективно от вятърните турбини и 20 пъти по-ефективно от слънчевите конвертори. Освен това за разлика от вятърните турбини по морския бряг, при бурно време подводният килим ще произвежда още повече енергия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване