06/24/12 13:45
(http://www.klassa.bg/)

Салвадор Дали: кражби и скандали в Ню Йорк и Барселона

Нагла и твърде странна кражба взриви полицията в Ню Йорк в средата на юни, съобщават амерканските медии. Картина на Салвадор Дали бе изнесена под носа на охранителите от галерията Venus Over Manhattan, разположена в квартала Upper East Side. Според полицаите наглият крадец е свалил от стената неголемия акварел на Дали, озаглавен „Афиш на Дон Хуан Тенорио“ (1949 г.), мушнал го е в голяма пластмасова непрозрачна торба и си е излязъл от галерията, без никой да го спре. Творбата е оценена за 150 000 долара ( 93 000 евро). Кражбата е забелязана от охранителите два часа по-късно. Камерите са фиксирали следния сюжет – мъж на около 30-35 години, леко плешив, по риза на бели и черни квадрати, с навити ръкави, по тъмносини дънки, мъкне голяма черна торба с лявата си ръка. Мъжът се качва на третия етаж и се отправя директно към охранителя. Пита го дали може да снима една творба на Салвадор Дали. Охранителят му разрешава, като го предупреждава да не използва светкавица. Двамата се разделят. Според The New York Times точно този човек е крадецът, отмъкнал акварела на Дали.
Полицията в Ню Йорк е по стъпките на крадеца, съобщиха властите в мегаполиса. Тече разследване точно какво са си казали охранителят и човекът с торбата, чиито стъпки са заснети едно към едно.
По същото време в родината на гения тече друг скандал, свързан с правата върху излагането на неговото творчество и използване на името му с търговска цел. Районен съд номер 3 в Барселона постанови на 12 юни пълна забрана върху дейността на компанията Faber Gòtic (собственост на Хуан Хавиер Бофил и група частни колекционери) да излагат снимки и творби на Салвадор Дали, както и да ползват името му за свои дейности. В зала на големия Real Cercle Artístic в Барселона въпросните колекционери поддържаха експозиция от вещи и фотоси на Дали. Компанията Faber Gòtic бе създала впечатението, че въпросната изложба е получила благословията на фондация Gala-Salvador Dalí, която официално се разпорежда с наследството на гения. Всъщност фондацията няма нищо общо с въпросната компания на частните колекционери. Те са осъдени и да заплатят глоба на фондацията. В продължение на месеци изложбата е привличала туристи, тъй като е разположена на възлово и много посещавано място.
Стана ясно, че от 2004 година частните колекционери от Faber Gòtic са злоупотребявали по този начин с името на Салвадор Дали. Тук са били изложени вещи от колекцията Clot, приписвани като собственост на художника. Това се е случило без намесата на фондация Gala-Salvador Dalí, която единствена има права да контролира и курира подобни изяви.
В продължение на няколко години продължиха споровете между частните колекционери от Faber Gòtic и фондацията, като и двете страни претендираха за правото си да използват името и вещите на Салвадор Дали за различни артистични мероприятия. Край на спора сложи окончателното решение на съда, който постанови, че всички снимки и вещи на Салвадор Дали, изложени в залата, трябва да бъдат изнесени оттам, а изложбата да бъде закрита. Освен това съдът категорично забранява на часните колекционери от компания Faber Gòtic да използват името на Салвадор Дали за свои артистични или търговски цели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване