06/24/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Съседите на Парагвай изтеглят посланиците си след импийчмънта

Правителствата на латиноамериканските страни реагираха остро срещу импийчмънта на парагвайския президент Фернандо Луго, отстранен от поста заради скандал, свързан със спор за земи, съобщи Би Би Си. Сенатът на Парагвай гласува с 39 гласа „за“ и 4 „против“ отстраняването на Луго в петък заради реакцията на властите при сблъсъците между фермерите и полицията миналата седмица, при които загинаха 17 души.
Аржентина, Бразилия и Уругвай привикаха посланиците си за консултации в знак на протест. Аржентинският президент Кристина Фернандес обяви, че нейната страна „няма да одобри преврата“ в Парагвай и добави, че южноамериканският търговски съюз „Меркосур“ ще предприеме „необходимите мерки“ на срещата в Аржентина следващата седмица. Това може да означава изключване на страната от групата, коментира Ройтерс. Бразилският външен министър Антонио Патриота определи импийчмънта като „стъпка назад“, подлежаща на санкции от регионални институции като „Меркосур“. Президентите на Еквадор и Венецуела Рафаел Кореа и Уго Чавес също отказаха да признаят новия държавен глава на Парагвай, а правителствата на Колумбия, Мексико и Чили изразиха съжаление, че на Луго не е дадено „достатъчно време да подготви защитата си“.
Бившият вицепрезидент Федерико Франко (на снимката), който положи клетва като държавен глава веднага след отстраняването на Луго, обяви, че импийчмънтът е законен и конституционен, но призна, че смяната е предизвикала напрежение в отношенията със съседите на Парагвай. „Ще се свържем със съседните страни и съм сигурен, че те ще проявят разбиране към ситуацията в Парагвай“, каза Франко. Той обяви, че ще поиска от предшественика си да му помогне да успокои напрежението в региона. Самият Луго обяви, че свалянето му е незаконно и призова към мирни протести.
Въпреки вълната от международно недоволство, в парагвайската столица Асунсион беше необичайно спокойно в събота, съобщи Ройтерс. Магазините бяха отворени, както обикновено, а малък брой полицаи патрулираха по улиците, ден след сблъсъците с протестиращи пред конгреса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване