06/24/12 13:47
(http://www.klassa.bg/)

Ще има ли частен инвеститор за АЕЦ „Белене“ - ясно до Нова година

До Нова година ще стане ясно кой е и дали ще имаме частен инвеститор за втора ядрена централа. АЕЦ „Белене" е необходима, каза в неделя пред електронни медии председателят на "Булатом" Богомил Манчев. Доказват го анализи, които са правени от Световната банка и различни други анализатори, които изследват енергийно целия регион - България, Румъния, всички републики на бивша Югославия, Гърция, Турция, стига се до Унгария. Дефицитът на енергия всяка година расте в този регион. На всичко отгоре, само след половин година драстично ще бъдат увеличени квотите за покупка на емисии, за да може да не замърсяваме околната среда. Това е по договорите, които сме сключвали с Европейската общност, и ние трябва да ги спазваме. Емисиите въглероден двуокис, които се изхвърлят при производството на електроенергия от нефт и въглища - на 1 MW електрическа енергия се отделя 1,1 до 1,3 тона въглероден двуокис и някой трябва да го плати, без значение колко струва, дали струва 5, 15 или 20 евро.
От 1 януари 2013 г. търсенето на т.нар. квоти вредни емисии, ще надхвърля предлагането и нормално цените ще растат. Няма кой друг да го плати, освен крайният потребител – промишлеността, и обикновеният гражданин. Върху тази цена ще наслагаме и неравномерното въвеждане на възобновяеми енергийни източници като инвестиция във времето. Защото ние по план до 2020 г. трябва да постигнем 16%, а ние сме ги постигнали сега. Това не е положително, защото тази енергия се дотира от държавата.
Какво ще се случи с инвеститорите? Тотален крах. Най-вероятно това ще се случи и у нас в близко бъдеще, коментира Манчев.
Според него допускането на частни инвеститори с дългосрочни договори за изкупуване на енергията в „Марица-изток 1" и „Марица-изток 3" се отразява лошо на икономиката. Ако не бяхме позволили на тези две централи да имат твърд договор за изкупуване на цената на електроенергията, нямаше да има този проблем, защото това условие за АЕЦ „Белене" никога не е съществувало. АЕЦ „Белене" винаги е проектирана и винаги е моделирана като проект, който да работи на свободен пазар, каквато и да е цената на него. Това е рискът на инвеститора, категоричен бе Манчев. Собственикът на централата може да бъде много различен от изпълнителя на централата, обясни той. Може да е западноевропейска компания, западноевропейски консорциум, какъвто и да е било той. Той може да поръча, каквато си поиска технология, но трябва да отговори на европейските норми. На мен не ми е известно проектът „Белене" да не е отговарял на европейските норми.
Според Манчев прехвърлянето на един блок, поръчан за площадката на Белене в АЕЦ "Козлодуй“, е технически възможно, но реакторът трябва бъде пазен в складове седем, осем години. Има три пункта, които България гони в ядрената енергетика. Първият пункт е удължаване на живота на 5-и и 6-и блок. В момента има сключен контракт, който се развива, за да се разработи програмата какви мероприятия трябва да се извършват на 5-и и 6-и блок, за да може той да бъде лицензиран, да бъде експлоатиран до 60 години. Втората част е да се развие нова ядрена мощност и тази ядрена мощност, ако се развие проектът „Белене" от частен инвеститор, ще даде възможност бъдещото развитие на т.нар. 7-и блок да се прави по много по-спокоен начин.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване