06/25/12 17:28
(http://www.klassa.bg/)

Металурзи от ОЦК-Кърджали съдят Валентин Захариев за заплати

Над 250 металурзи от ОЦК-Кърджали подадоха заявления за изчисляване на дължимите от собственика Валентин Захариев заплати, предаде БГНЕС. Работниците не са получавали възнагражденията си от февруари до сега. След като вземат счетоводните извлечения, те ще търсят парите си по съдебен път. Подаването на молбите в счетоводството на Оловно-цинковия комбинат ще продължи и през следващите дни. Тази сутрин синдикатите в завода са информирали металурзите за проведените през уикенда разговори с Първа инвестиционна банка, която е намерила свой инвеститор за комбината и той не е полският холдинг "Силезия".
Това в момента спира работниците от предприемане на крайни действия и засега те се въздържат от напускане, както бяха обявили миналата седмица. Днес заявления за това са подали само трима души. До края на седмицата обаче очакваме още, съобщи лидерът на синдиката "Защита" в ОЦК Красимир Петров. Името на новия инвеститор на този етап се пази в тайна и никой от металурзите не знае коя е фирмата. Задълженията на ОЦК към Първа инвестиционна банка са близо 54 млн. лв. Кредитът е обезпечен със сгради в Цинковия завод, концентрати и оборудването за изграждане на изцяло нови мощности. Върху тях вече е наложен запор. Според запознати идеята е банката да влезе във владение на имуществото и чрез своя фирма да го управлява, твърди БГНЕС.
Васил Христов, изпълнителен директор на ПИБ, каза, че до 2-3 седмици се очаква решение на въпроса. Ще изчакаме и няма да призоваваме хората си да напускат, заявиха от двата синдиката в ОЦК – "Защита" и "Подкрепа". Първа инвестиционна банка е един от трите кредитора на комбината. Освен в нея заводът има дългове в "Суис Кредит" и в "Париба". Тяхната позиция за бъдещето на първия български металургичен завод не е известна.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване