06/25/12 13:31
(http://www.klassa.bg/)

Невероятно, но факт: Джими Хендрикс и Майкъл Джаксън възкръсват на живо по време на концерт

Уникална система за протекция на изображението в две измерения прави чудеса – възкресява мъртви поп идоли на сцената, като ги „включва” в живи концерти на техни последователи и приятели. Публиката не само слуша перфектен запис на идолите, но и ги вижда на сцената. Ефектът е поразителен. Прожекцията на образа се реализира върху невидим екран, усещането е, че субектът наистина е възкръснал. Става дума за перфектен корпорален плейбек, последен писък на модерните технологии. Първият опит на новото технологично чудо вече е реализиран – това се случи на току-що отминалия фестивал в Coachella en Indio в Калифорния. Там рапърите Snoop Dogg и Dr Dre поканиха на сцената Tupac Shakur, който просто си излезе от гроба и започна да музицира. Макар че е покойник от 1996-а, когато го застреляха на една улица в Лас Вегас с четири точни изстрела от един бял кадилак.
Сложната техника, която възкресява мъртвите идоли, е дело на фирмата Digital Domain, създадена от кинорежисьора Джеймс Камерън за специалните ефекти във филми като „Аватар” и „Терминатор”. Фирмата работи в сътрудничество с британската компания Musion, производител на специална техника. Шефът й, Джеймс Рок, дори обяснява пред журналисти от испанския „Ел Мундо”: „И публиката, и пресата наричат това с простата дума холограма. Всъщност не е точно така. Става дума за модерната версия на една викторианска театрална техника.” Musion произвежда много тънък екран – огромен и почти невидим, върху който се прожектира изображението на мъртвия артист, което се задвижва кръгообразно. Цялата философия е всъщност един трик, разработен преди доста време от химика John Henry Pepper, който го приложи в далечната 1862-ра за сценичната реализация на произведението на Чарлз Дикенс The haunted man. По онова време ефектът се постигаше с кристал, върху който се прожектира изображението на субекта, а оттам то се предава с помощта на огледала на сцената. “Ние успяхме да заменим тежкия кристал с тънък екран, той се разполага под наклон от 45 градуса и осигурява един раздвижен и почти жив образ на артиста, когото всички обожават. Сякаш е още жив”, обяснява Джеймс Рок.
Експериментите вървяха много успешно до момента, когато мнозина режисьори и продуценти потърсиха съдействието на Камерън и Musion, за да им изработят холограми на велики и любими артисти. Елвис Пресли, Фреди Меркюри, Джанис Джоплин си минаха по реда.
Джеймс Рок е повече от оптимист. „В миналото си дадохме сметка, че тия трикове допадат на публиката. Групата Tokio Hotel например се появи на живо симултанно в няколко европейски града благодарение на технологията на Musion. Преди няколко години Марая Кери направи едновременно четири концерта за Коледа благодарение на холограмата. Беше толкова хубаво, че никой, ама наистина никой, не се усъмни, че вижда истинската Марая пред себе си, а не нейния холографски образ”.
Нещо важно - как се постига автентичност на жестовете в една холограма? Ако артистът е жив, е просто – записваш го предварително и после само го завърташ холографски на тънкия екран. Но ако е вече починал, а искаш да го съживиш? Тогава работата е повече и доста по-сложна. „Докато това се харесва и задоволява вкуса на публиката, ще го правим”, категоричен е Джеймс Рок.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване