06/25/12 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Огнян Минчев до Бойко Борисов: ТИМ постави под контрол всичко ценно във Варна

Огнян Минчев. Снимка: Булфото

Политологът Огнян Минчев публикува във варненския сайт dezona.com отворено писмо до премиера Бойко Борисов по повод на заграбването на Морската градина и крайбрежието на Варна от групировката ТИМ. Следва пълният текст:

Уважаеми г-н Борисов,Една от първите ви заповеди след спечелването на изборите за кмет на гр. София през 2007 г. бе категоричната забрана да се издават заповеди за строителство на зелени площи – независимо от това дали са включени официално в градоустройствения план на града, или не. Тогава мнозина строителни предприемачи протестираха, но гражданите на София ви бяха благодарни за възможността да съхранят своите паркове и квартални градинки от лавината бетон, изсипваща се върху тях.

Когато бяхте лидер на опозиционната партия ГЕРБ срещу тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ, вие категорично се противопоставихте на арогантното заобикаляне на закона при т.нар. “заменки”, където приближени на властта крупни бизнесмени и главатари на организираната престъпност придобиха огромни парцели в непосредствена близост до брега на Черно море срещу нискокачествени и евтини парцели във вътрешността на страната.

Не съществува официална информация за това дали правителството на ГЕРБ е успяло да върне назад поне някои от тези корупционни сделки за “заменки”, но преди няколко месеца държавните органи премахнаха незаконата постройка на т.нар. “Златна перла” край с. Варвара.

Припомняме ви тези ваши позиции, защото с недоумение наблюдаваме вашето мълчание – и дори сътрудничество с властите на гр. Варна в подкрепа на най-крупната злоупотреба с публична държавна собственост – “заменката” край бреговете на Черно море – в опита да се превърнат над 60 на сто от Морската градина на гр. Варна в зона за частно застрояване чрез поредица хитроумни заобикаляния на закона и Конституцията на Република България.

Нека преди всичко ви припомним, че вашето правителство доброволно се отказа от своята отговорност да поддържа тази голяма част от Морската градина в статута й на публична държавна собственост и взе решение да я предостави в разпореждане на община Варна. С този акт бяха открити почти неограничени възможности за застрояване на парцели на територията на парка – първоначално под маската на сгради с обществено предназначение, а фактически - на сгради с частно и бизнес предназначение.

Самата община на гр. Варна хитроумно преименува парка Морска градина в две части – т.нар. “историческа част” и голямата, северна паркова площ над Зоологическата градина се превърна в “местност “Салтанат” (”Салтанат” – на турски “богатство”, т.е. – местност за богати хора, за новобогаташи). В продължение на години целенасочено се спъва включването на цялостната територия на Морската градина – до местност Почивка и дори до Евксиноград, както е по първоначалния план за изграждане на градината – в градоустройствения план на града, за да се поддържа нерегулирания статут на тази паркова зона.

Протест срещу застрояването на Морската градина във Варна. Снимка: Булфото

В резултат стана възможно към парка да се предявят реституционни претенции – нещо, което нямаше да е възможно по закон, ако паркът бе включен в градския план. Можете ли да си представите реституиране на Борисовата градина в София? Как биха погледнали софиянци на подобна претенция за реституция? Във Варна обаче това може да се случи. Варна може да понесе всяко безобразие, което несменяемата общинска олигархия реши да наложи върху хората и града. Защо е така?

За мнозина външни наблюдатели е странно, че Варна вече четвърти мандат се управлява от един кмет – г-н Кирил Йорданов, който сменя партиите, чрез които идва на власт, но не и кметското кресло. Тази странна за един голям и динамичен град ситуация се обяснява с факта, че от доста години една бизнес групировка – небезизвестната ТИМ ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване