06/25/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Още един въздушен инцидент между Сирия и Турция

Нов въздушен инцидент между Сирия и Турция е преминал без жертви и материални щети, след като Дамаск свали турски изтребител F-4 в петък, предаде АФП.
Спасителен самолет Casa CN-235 на турската армия, който е участвал в издирването на двамата пилоти на сваления F-4, е бил взет на прицел от сирийската система за противовъздушна отбрана (ПВО), съобщава европейски дипломатически източник. Това е последният етап преди откриването на огън, подчертава той. Инцидентът се е случил в петък или събота.
“Когато самолет бъде взет на прицел от система за отбрана, той бива предупреждаван от своите уреди”, обяснява източникът. Не е известно дали самолетът се е намирал в сирийското или в международното въздушно пространство по време на инцидента, за който министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е съобщил на дипломатите на ЕС и НАТО по време на среща в Анкара. Въздушното пространство на страните достига на около 22 км от бреговата им ивица.
Според Анкара самолетът F-4 е бил свален по време на невъоръжен тренировъчен полет, докато се е намирал в международното въздушно пространство, след като за кратко е навлязъл в сирийското въздушно пространство. Говорителят на сирийското министерство на външните работи Джихад Макдеси заяви отново в понеделник, че турският изтребител е “нарушил сирийския суверенитет”, като е навлязъл в сирийското въздушно пространство. Системите за противовъздушна отбрана са “отвърнали” със снаряди, които “имат обхват само 2,5 км”, а не с ракети, предаде Ройтерс. В резултат самолетът е потънал “в сирийски териториални води. Това, което се случи, е крещящо нарушение на сирийския суверенитет”, заяви Макдеси на пресконференция, на която “отхвърли лъжите” на турските представители. По повод предстоящата среща на НАТО той предупреди и алианса, че ако обмисля “агресия”, трябва да има предвид, че сирийската територия е “свещена за сирийската армия”.
Китай призова за търпение и сдържаност след свалянето на турския самолет, като подчерта, че ситуацията в региона е “много сложна и чувствителна”. В същото време държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън нарече сирийските действия “цинични и неприемливи”.
ЕС и Австралия обявиха, че планират нови санкции срещу режима на президента Башар Асад. Засегнати ще бъдат търговията с оръжия, ценни метали, петрол и нефтени продукти, телекомуникациите и ценните метали. Канбера призова Москва да позволи и смяна на режима в Дамаск. В същото време още един сирийски генерал дезертира в Турция, с което общият брой висши сирийски военни в Анкара достигна 13. Със себе си той е водел най-малко 30 войници и семействата им, общо около 200 души. Хиляди войници на режима са дезертирали, като Свободната сирийска армия, която се бори с режима на Асад, се състои предимно от дезертьори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване