06/25/12 15:32
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Тунис обяви за незаконна екстрадицията на либийския премиер от страната

Президентът на Тунис Монсеф Марзуки (на снимката) обяви, че екстрадицията на бившия либийски премиер Ал Багдади ал Махмуди от страната е “незаконна”, предаде АФП.
Решението за екстрадицията на Махмуди е било взето без консултация с президента и без неговото съгласие, подчертаха от офиса на Марзуки. В отговор правителството на Тунис заяви, че екстрадирането не изисква подпис на президента. Решението е било взето след доклад на делегацията на Тунис в Триполи, според който са изпълнени условията за честен съдебен процес. Според изявлението на президента Марзуки обаче решението засяга външната политика, която е под контрола на държавния глава.. Според него екстрадицията “заплашва имиджа на Тунис по света, като го кара да изглежда като страна, която не е решена да зачита елементите на честния процес”.
70-годишният Махмуди избяга в Тунис по време на въстанието срещу либийския полковник Муамар Кадафи миналата година, след като въстаниците достигнаха Триполи. Той служеше като премиер от 2006 г. През септември беше арестуван в Тунис за незаконно влизане в страната, макар че присъдата му за това деяние беше отменена. В неделя беше върнат в Либия с хеликоптер. Той е първият високопоставен либийски представител, който е върнат, за да бъде изправен пред съда.
Президентът Марзуки беше обещал по-рано тази година да предаде Махмуди, ако му бъде гарантиран честен съдебен процес в Либия, но през май заяви, че принципно е против решението. Правозащитници поискаха от Тунис да не екстрадира бившия либийски премиер, защото може да бъде изложен на нарушения на човешките права след завръщането си. Адвокатите му също изявиха опасения за живота му. Махмуди знае много държавни тайни от времето на Кадафи.
Новото либийско правителство обеща справедливо отношение към всички задържани от предишния режим.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване