06/26/12 16:18
(http://www.klassa.bg/)

„Булгаргаз“ предупреди: София може да остане без топла вода от 2 юли

"Булгаргаз" ЕАД предупреди, че ще спре доставките на природен газ на „Топлофикация- София“, ако до 2 юли дружеството не плати вече полученото гориво. Това може да доведе до спирането на топлата вода за потребителите на топлофикационното дружество в столицата, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов по време на дискусия в ДКЕВР. Преди време по същата причина беше спряна топлата вода в Бургас.
Столичната топлофикация дължи на държавното газово дружество 154 млн. лв. при 74 млн. лв. дълг преди началото на отоплителния сезон през октомври 2011 г. С писмо, изпратено миналата седмица до топлофикацията, общественият доставчик е поискал парите си, но досега не е получил отговор. Загубите на "Булгаргаз" до момента са в размер на 230 млн. лв. и по думите на неговия изпълнителен директор Димитър Гогов компанията не може да носи такава тежест. Ние категорично държим задължението да бъде върнато поне до равнището на първи октомври веднага, каза шефът на "Булгаргаз".
Гогов направи изказването си по време на обсъждане с колко да поскъпне природният газ от 1 юли. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага то да е с под 5 %, докато искането на доставчика е за близо 16 %. Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев е поискал "Булгаргаз" да работи така, че цените на синьото гориво, а оттам и на парното и топлата вода да са поносими за потребителите.
Зимните газови запаси на страната може да не бъдат попълнени изцяло, тъй като "Булгаргаз" не разполага с достатъчно налични средства да си плаща доставките от "Газпром". В същото време исканото от дружеството повишение на цените на природния газ за пореден път е орязано значително от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), а топлофикациите имат да погасяват близо 166 млн. лв. газови дългове.
От тези борчове 150 млн. лв. се падат на "Топлофикация-София", но шефът на дружеството Стоян Цветанов не искал да плаща наследените от предишните ръководства дългове. Държавната газова компания обаче поставила на общинското дружество ултиматум да погаси повече от половината от дължимата сума, в противен случай след по-малко от седмица - от 2 юли, спира подаването на газ и клиентите на столичната топлофикация ще останат без топла вода.
За настоящото тримесечие например "Булгаргаз" искаше поскъпване на суровината с малко под 26 на сто, но ДКЕВР разреши само 13 %. Сегашното намерение на енергийната комисия да ореже тройно заявеното вдигане на цената на газа от 1 юли 2012 г., в комбинация с топлофикационните дългове, ще се доведе до тежки финансови проблеми за "Булгаргаз", които ще затруднят дружеството да осигури достатъчно количества суровина в газохранилището в Чирен. Оттам през зимата се черпи гориво, за да се подсигури ръстът на потреблението заради работата на топлофикациите.
Запълването на газохранилището в Чирен в момента се извършва и до края на месеца количествата газ в него ще достигнат 300 млн. куб. метра. Това количество обаче е недостатъчно, заяви Гогов. "Булгаргаз" иска през лятото да нагнети допълнителни 148 млн. куб. м като запаси, но ДКЕВР реже тия количества, за да намали поскъпването на газа.
Доводът на председателя на комисията Ангел Семерджиев е, че дружеството трябва да почака да получи обещаната от "Газпром" отстъпка от 11 %, за да нагнети в Чирен по-евтина суровина. Намалението в цената, по думите на енергийния министър Делян Добрев, било изчислено твърдо на 115 млн. долара, които ще останат за "Булгаргаз", но неясно кога. Причината е, че отстъпката е обвързана с положителното решение на България за участие в "Южен поток", което трябва да бъде взето до 15 ноември 2012 г.
По тези причини държавното газово дружество може и да не успее да осигури необходимия за зимата добив от газохранилището от 4.5 млн. куб. м дневно за период от 20-30 дни при тежки зимни условия, твърди Димитър Гогов.
Тъй като запълването на хранилището с газ зависи и от изплащането на задълженията на топлофикациите, дружеството предприема отново кампания по спиране на доставките за най-големите си длъжници, за да може да осигури средства за разплащане с "Газпром" до 12 юли. Ако те обаче не се разплатят, теоретично е възможно още от първите дни на юли "Булгаргаз" да изпадне в несъстоятелност, каза шефът на дружеството. На практика обаче до това надали ще се стигне, тъй като държавната компания има договорен кредит за осигуряване на оборотни средства, който все още не е използван.
Дори и при това положение обаче държавната компания ще е непреклонна към най-големия си длъжник – "Топлофикация-София", която има да плаща за доставен газ през годините 150 млн. лв.
Гогов отбеляза, че останалите клиенти на "Булгаргаз" имат много по-малки неизплатени задължения и това са пренебрежимо малки просрочия в сравнение с топлофикациите.
На заседанието в ДКЕВР Димитър Гогов цитира данни за натрупаните досега загуби от "Булгаргаз" - около 113 млн. лв. е загубата на дружеството само от разликата между отчетната стойност на закупения природен газ и приходите от продажбата му. За периода 1 януари - 31 май 2012 г. загубата е 121.6 млн. лв. , без да се начисляват възможните по закон до 2 % печалба за самоиздръжка на дружеството, а натрупаната загуба за периода от съществуването му е 230.4 млн. лв., без да се отчита намалението на капитала.
Някои български градове могат да останат без топла вода и поради друга причина . НЕК няма пари да изкупи цялото електричество, произведено от топлофикациите през юни, стана ясно в началото на месеца. Тогава НЕК разпрати писма до повечето топлофикационни дружества, че няма да може да изкупи произведената от тях електрическа енергия по комбиниран начин, което ще повлияе върху подгряването на водата. Загубата на НЕК за купуването на електроенергия от когенерации е 6.3 млн. лв. за година. Непредвиденият разход е заради поскъпването на природния газ от 1 април.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване