06/26/12 12:42
(http://www.klassa.bg/)

В американски колайдер постигнаха рекордна температура – 4 трилиона градуса по Целзий

Американски физици влязоха в Книгата на рекордите на Гинес: при експеримент те успяха да получат вещество, загрято до 4 трилиона градуса по Целзий. Това е 250 пъти по-висока температура, отколкото в сърцето на Слънцето, отбелязва Нюзру.
Рекордът е постигнат в Релативисткия колайдер на тежки йони (RHIC), който се намира в Брукхейвънската национална лаборатория в САЩ. Учените са сблъскали атоми на златото, разделени почти със скоростта на светлината Целта им е била да получат кварк-глуонна материя, която се предполага, че е съществувала в първите микросекунди след възникването на Вселената.
Представители на Книгата на Гинес са вписали рекорда в категорията „Най-висока температура, получена изкуствено“, съобщава тв „Дискавъри“.
Подобни експерименти се правят и в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария, където се намира Големият адронен колайдер. Но все още европейски учени не са съобщавали за постигната рекордна температура.
Брукхейвънската национална лаборатория или накратко Брукхейвън се намира в едноименния град на о. Лонг Айлънд, щата Ню Йорк. Основана е през 1947 г. на мястото на бивша военна база. Принадлежи на Министерството на енергетиката на САЩ. В лабораторията са направени общо 6 открития, удостоени със 7 Нобелови награди за физика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване