06/26/12 16:22
(http://www.klassa.bg/)

Виден професор икономист и бивш банкер поема финансите на Гърция

Бившият шеф на Емпорики банк Янис Стурнарас бе назначен във вторник за нов финансов министър на Гърция, след като номинираният от тройната коалиция Василис Рапанос се оттегли по здравословни причини, съобщи „Катимерини“
Роден в Атина през 1956 г. Стурнарас завършва университета в гръцката столица, където още е професор, след това получава магистърска степен по икономическа теория и политика в Оксфордския университет.
Работил е като съветник в министерство на финансите, в централната банка на Гърция. Участва пряко в преговорите за приемане на еврото, има опит в консултации с организации като МВФ , ЕК и ОИСР. В момента ръководи Фондацията за икономически и промишлени изследвания - мозъчен тръст, който съветва правителството.
Бившият политически затворник Василис Рапанос не успя да положи клетва с кабинета на Антонис Самарас, тъй като получи в петък болки в стомаха и световъртеж. Той е още в болница.
Името на новия министър е било определено, след като премиерът Самарас е приел в дома си лидерите на двете коалиционни на „Нова демокрация“ партии – ПАСОК и Демократичната левица. На Самарас бе оперирано окото и се възстановява вкъщи.
Стурнарас има отговорната задача да издейства по-дълги срокове и повече пари от скептично настроените кредитори за спасителните реформи, които не са популярни сред гръцките граждани. Тройката кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ, отложиха планирана за понеделник визита в Атина заради заболяванията на премиера и финансовия министър. Отлагането не е в полза на Гърция, която може да остане без пари следващия месец, ако кредиторите не пуснат следващата порция помощи от спасителния пакет от 130 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.
Гърция ще бъде представена на Съвета на ЕС в четвъртък и петък от президента си Каролос Папуляс. След като стана ясно, че премиерът Антонис Самарас ще се възстановява поне седмица, Атина поиска да прати в Брюксел своя първи дипломат в новия кабинет Димитрис Аврамопурос, но оттам отговориха, че това не отговаря на протокола, защото срещата е на най-високо ниво.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване