06/26/12 13:12
(http://www.klassa.bg/)

Виетнам и Япония се борят с китайския монопол в редкоземните минерали

Съвместен център за изследвания на редкоземните минерали отвориха Виетнам и Япония, за да се изправят срещу китайския монопол в доставките, предаде Би Би Си. Елементите са от критично значение за много модерни технологии, включително компютри, телевизори и въздушни турбини.
Китай произвежда над 90% от редкоземните материали, но налага стриктни ограничения върху износа. Виетнам има големи неизползвани резерви и се готви да се възползва от световното търсене. Една от страните, които са засегнати най-тежко от китайските ограничения, е Япония. Токио внася около 60% от китайското производство, предимно за електронната и автомобилната си индустрия. За да избегне зависимостта от Китай в тази област, Япония се опитва да намери алтернативи, като през 2010 г. подписа с Виетнам споразумение за сътрудничество в областта на експлоатацията на минералите. Смята се, че Виетнам е в Топ 10 на страните с редкоземни минерали. Двете са открили съвместно финансиран технологичен център. Той ще помогне за обработката и отделянето на рудата от редките елементи, които след това се изпращат в Япония.
Това не е решителна промяна, смята Тим Уърстал, високопоставен служител в института “Адам Смит” и експерт по редкоземните минерали. То обаче “е симптом за други неща, които се случват на пазара, които променят доставките от Китай към не-китайски източници”.
През март тази година Япония заедно с ЕС и САЩ представиха официално оплакване пред СТО за китайските ограничения на износа. Китай заявява, че е намалил износа, защото извличането на редкоземните материали от рудата е вредно за околната среда. Но според Тим Уърстал, друг важен аспект на китайското решение, е, че то е опит да накара “хората, които добавят стойност и произвеждат скъпи уреди, да преместят производството си в Китай, това е нещо, което някои хора не искат да правят”. Японско-виетнамският съюз им дава алтернативен източник, който е готов да доставя суровини, вместо да иска от тях да се пренесат в неговата страна.
В същото време японският автомобилен гигант Toyota Motor Corp съобщи, че негови експерти са разработили метод за производство на хибридни и електрически превозни средства без използване на скъпите редкоземни метали, предаде Ройтерс. Toyota, най-големият производител в света на икономични хибридни автомобили като Prius, може да изкара на пазара технологията след две години, ако цената на редкоземните елементи не отбележи спад.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване