06/26/12 17:05
(http://www.klassa.bg/)

Върховният съд на САЩ: Фирми могат да финансират предизборни кампании без лимит

Върховният съд на САЩ потвърди решение на местен съд при финансиране на предизборни кампании фирмите да нямат лимит за сумата, която да дадат, съобщават американски медии. С гласуване 5 на 4 бе решена съдбата на спорния текст. Той бе оспорен в щата Монтана, на основание местната конституция от 1891 г., която забранява на местни корпорации да използват каквито и да било блага, за да влияят директно или индиректно на местните власти. Монтана бе подкрепена от още 21 щата, но това явно не бе достатъчно и Върховният съд гласува в полза на отхвърляне лимита за спонсориране на кампаниите.
Приемането на този текст идва в много конфликтен момент, тъй като комитетите „Super PAC“, на които до момента компаниите са дарявали средства и те са ги разпределяли сред различните кандидати за президент (с цел прозрачност на финансирането), вече са похарчили повече от 133 милиона долара от събраните 234 милиона. По данни на един от тези комитети, собственикът на верига казина Шелдън Аделсън е дарил 20 млн. долара на Нют Гингрич, а след като той се отказа от надпреварата, е дарил други 10 млн. долара за комитета на Мит Ромни. След приемането на новия текст той може да продължи да го подкрепя без ограничения. До момента събраните дарения за кампанията на Барак Обама са далеч под тези на опонента му, включвайки и приходите от организиране на частни партита на известни личности, като актрисата Сара Джесика Паркър и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване