06/26/12 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев, президент на Република България: Не вярвам в икономическия растеж от днес за утре

Аз не вярвам в растежа, който може да бъде постигнат от днес за утре. Не съм за растежа, който е за сметка на нови планини от дълг, които ще се плащат от следващите поколения. Не одобрявам растежа, напомпан с кредити. Не се впечатлявам от милиарди и от политици, които вярват, че произвеждат растеж, като наливат милиарди в неефективни и нереформирани сектори.
Вярвам в устойчивия растеж, базиран на реформи за конкурентоспособност, производителност, добра бизнес среда и добро позициониране в глобалната верига на доставки. Вярвам, че да бъдеш финансово дисциплиниран е важно, но не достатъчно за растеж. Убеден съм, че в основата на доброто развитие, стои доброто планиране и добрите политики. Темата за растежа занимава днес всички, но европейските политици няма да произведат растеж само като произнасят постоянно вълшебната думичка „растеж“ и отлагат важни структурни реформи. Важно е да изпълним със съдържание думата растеж.
Ние знаем, че са необходими реформи, че трябва да имаме приоритети. Как да подпомогнем растежа? Преди всичко със сътрудничество. Да, трябва да произвеждаме качествени кадри, които трябва да могат да създават работни места. Трябва да има сътрудничество между бизнеса и държавата. Между университетите, между институциите. Можем да помогнем на растежа и чрез ранното планиране. Преди всичко ранното дългосрочно планиране. С работата на парче, всяко следващо правителство, което отрича усилията на предишното, променя приоритетите, също няма да стане. Ще стане, когато имаме дългосрочни приоритети и работим по тях, независимо кой е на власт. Разбира се, за да има растеж, ние трябва да имаме и синхрон с това накъде отива светът и накъде отива Европа.
Крайно време е политиците да бъдат малко по-откровени в Европа и да си кажат, че всъщност проблемите са национални, а решенията също трябва да бъдат национални. И те са различни за различните държави. Нима досега политиците не работеха за растеж? Ако един политик е избран и не работи за растеж, той много бързичко трябва да си подаде оставката. Нима политиците в Европа досега не полагаха усилия за растеж? Те работиха, но средата е различна. Това не само е най-тежката криза от Втората световна война насам, но и най-непредсказуемата. Тя вече е всякаква - тя е политическа, тя е икономическа, тя е финансова, тя е дългова. Не е ясно какво още ще бъде. Затова дължим откровеност за кризата и за растежа.
Моята мечта е да имаме икономическо развитие, което освен да е базирано на малките и средните предприятия, но и тези предприятия да са иновативни и експортно ориентирани.
99% от икономиката в България се създава от малките и средните предприятия. Абсолютна илюзия е, че богатите хора създават много работни места. Работните места се създават в малките и средните предприятия. Много се надявам законът за инвестициите да влезе до края на годината със своите промени. Предприемаческата култура е много важна. Ние говорим за „София тех парк”.
Предприемаческата култура в българските университети вече е приоритетизирана. Няма нищо лошо в това един бизнесмен да застане пред студентите и да разкаже своята история. Инвестициите в образованието са класическа форма на инвестиция. Но не ни трябват просто добре обучени млади хора, а такива с практически умения. Трябва да се нагласим към трендовете на 21-ви век, които казват, че хората ще учат през целия си живот. Разчитам на нашите университети, те със сигурност адресират тази тема.

Изказването е от конференция на тема „Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване