06/26/12 15:51
(http://www.klassa.bg/)

Софиянци плащат 500 хил. лв. годишно само за асансьор до втория етаж

Използването на асансьор за ниските етажи на жилищните блокове в столицата излиза скъпо на софиянци. Около 500 хил. лв. е стойността на тока, който се изразходва за движението на асансьорите до третия етаж, сочат изчисленията на компанията за управление и поддръжка на сгради Facility Optimum Bulgaria. Проучванията ни сочат, че макар живущите в града да плащат на пръв поглед символични такси, общата сума за електроенергия на година е доста сериозна, коментира Бисера Иванова, изпълнителен директор на компанията.
Експертите посочват още редица навици на столичани, които генерират излишни за тях плащания. Електрическите уреди например рядко биват изключвани, дори обитателите на дадено домакинство да заминат извън града за повече от седмица. Според проучването на Facility Optimum Bulgaria огромно перо от семейния бюджет може да се спести при правилен подход с отоплението. От компанията съветват да спрете парното си, ако съседите ви са го направили, тъй като студът от околните етажи намалява ефективността на този тип отопление, а същевременно цената му се покачва. Когато температурите паднат неочаквано, не бързайте да включвате отоплението, по-добре дръжте връхна дреха в офиса си, съветват още специалистите. Преждевременното включване на отоплението през есента струва на софиянци изразходвана енергия на стойност от около 600 хил. лв.
Горещините през последните седмици станаха причина за събуждането на редица вредители и насекоми, коментират още от компанията. Според експертите много софиянци се оплакват от нашествие на мравки в домовете и офисите си. Иванова заяви, че не съществува наредба, която да задължава всички търговски или административни помещения да извършват някакъв вид дезинфекция на определен период.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване