06/26/12 17:13
(http://www.klassa.bg/)

Турция променя правилата в армията, НАТО се “ангажира” със солидарност

Анкара променя правилата за влизане в бой за армията, след като турски самолет беше свален от Сирия, предаде Би Би Си.
Турският премиер Реджеп Ердоган заяви пред парламента, че ако сирийските войски се приближат до турските граници, ще бъдат смятани за военна заплаха. Той заяви, че Анкара е “гневна” от решението на Дамаск да свали самолета на 22 юни, след като за кратко той навлиза във въздушното й пространство. “Краткотрайно нарушение на границите не може да бъде претекст за атака”, заяви той. Ердоган подчерта, че Турция се придържа към “здравия разум”, но това “не трябва да бъде възприемано като слабост”.
Турският самолет беше на тренировъчен полет, като изпробваше турските радари в Средиземно море. Напрежението между двете страни се повиши още, след като в понеделник Турция обвини Сирия, че е стреляла по неин самолет CASA, участвал в спасителната операция. Той не е бил свален, стрелбата е спряла след предупреждение от турска страна.
НАТО проведе във вторник извънредна среща по искане на турската страна, която се позова на чл. 4 от договора на алианса. Той позволява на всяка страна членка да свика консултации, ако смята, че сигурността й е заплашена. След срещата, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен даде изявление, според което 28-те члена на алианса застават твърдо зад Анкара “в духа на силна солидарност”. Свалянето на турския самолет е “неприемливо” и е “нов пример за пренебрежението на сирийските власти към международните норми. Съюзниците от НАТО ще следят развитието”, подчерта Расмусен. Това е вторият случай в историята на НАТО, когато страна членка се позовава на чл. 4. През 2003 г. Турция поиска среща на НАТО, за да гарантира сигурността си преди войната в Ирак.
Сирия настоява, че изтребителят F-4 Phantom е бил свален в сирийското въздушно пространство, както и че не е знаела, че неизвестният летателен апарат е турски. Самолетът се разби в източната част на Средиземно море, двамата пилоти не са намерени.
По-рано в писмо до Съвета за сигурност на ООН Турция описа свалянето на изтребителя като “враждебен акт на сирийските власти срещу турската национална сигурност” и “сериозна заплаха за мира и сигурността в региона”. Писмото обаче не иска от съвета да предприеме действия. Заместник-премиерът Булет Аринч заяви, че свалянето на самолета “няма да остане безнаказано”, но подчерта, че Турция няма предвид военен отговор. Анкара обмисля да спре доставките на електроенергия за Сирия, предаде “Франс 24”. Засега турската страна се въздържа от тази стъпка по хуманитарни причини.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване