06/26/12 17:01
(http://www.klassa.bg/)

Френски журналист бе уволнен за критики срещу първата дама

Филип Соле, който през последните 13 години пишеше за “Журнал дю диманш”, бе уволнен за “прекалено ожесточени” критики на Валери Трирвильор, предаде “Телеграф”.
Атаките са били по повод противоречивото съобщение в Twitter на партньорката на президента Франсоа Оланд, която изрази личната си подкрепа за конкурент на Сеголен Роаял на парламентарните избори. Роаял, която е бивша спътница на Оланд и има 4 деца от него, не успя да спечели място в парламента.
76-годишният Соле, автор на няколко романа, написа серия от статии срещу Трирвильор, като я обвини, че е обявила публично личните си възгледи срещу Роаял. В последната от тях, написана в неделя, той заявява, че “това е удар с кинжал, нанесен от първото “острие” на Франция”. “Изборите, еврокризата, кланетата в Сирия, данъците, бавният възход на Националния фронт, всички те не могат да се сравняват с това съобщение в Туитър”, смята авторът.
На следващия ден беше съобщено, че той е уволнен. “Поан” предположи, че причината може да е била “прекаленото нахалство”. “Френската преса е в уникалната позиция, при която журналистка, която споделя живота на президента, бива подложена на дисекция и критики от собствените си колеги”.
“Журнал дю диманш” е собственост на издателската къща Lagardere, която притежава и “Пари Мач”, където Трирвильор все още работи. Вестникът отрича връзката между критиките и решението за прекратяването на договора, но самият Соле се съмнява.
Трирвильор накрая се извини за скандала с Роаял, който предизвика такава буря от протести, че дори премиерът Жан-Марк Ейро й каза “да си знае мястото”. Според съобщенията Оланд е бил бесен, а четирите му деца отказват да говорят с новата му партньорка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване