06/27/12 18:36
(http://www.klassa.bg/)

2 трилиона евро се въртят годишно в сивата икономика в ЕС

Според изчисленията на ЕК средното ниво на сивата икономика в ЕС е 19%, или общо 2 трилиона евро годишно, съобщи в сряда ЕК, цитирана от БНР. България е страната с най-голям дял на сивата икономика в целия Европейски съюз (ЕС) - 32 на сто, а след нашата страна се подреждат Румъния и балтийските страни. В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто. ЕК публикува данните за сивата икономика с обяснението, че те са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави.
Комисарят по въпросите на данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета лансира серия национални и общностни предложения в тази посока. Минимални наказания за данъчни престъпления, трансграничен данъчен идентификационен номер, харта на данъкоплатците на ЕС и строги общи мерки срещу явлението „данъчен рай” са част от предложенията срещу данъчните измами и укриването на данъци в ЕС.
Комисията предлага борбата с измамите и укриването на данъци да се води на всички равнища. Държавите членки трябва да положат усилия да подобрят административния си капацитет за събиране на данъци, както ясно е посочено в специфичните за всяка страна препоръки. Комисията ще следи отблизо напредъка в тази област и ще оказва техническа помощ, ако е необходимо. Инструментите на ЕС, като обслужване на едно гише и евентуалния данъчен уебпортал, могат да улеснят спазването на правилата.
Практиката показва, че действията на европейско равнище срещу укриването на данъци дават резултати. Например благодарение на директивата на ЕС за спестяванията държавите членки си обменят информация относно средства на чуждестранни данъкоплатци в размер на 20 млрд. евро. Предложени са мерки за евентуален европейски трансграничен идентификационен номер, механизъм за бързо реагиране при измами с ДДС и минимални правила на ЕС и наказания за измами и укриване.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване