06/27/12 13:34
(http://www.klassa.bg/)

230 милиона жители на Земята са пробвали наркотик през 2010 г.

Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC) пусна годишния си доклад, според който 230 милиона души на Земята на възраст между 15 и 64 години поне веднъж са употребявали наркотик през 2010 г. Около 1% са починали от забранени наркотични вещества.
Най-популярната дрога в света остава марихуаната. През 2010 г. са я пробвали 172 милиона души. В доклада се отбелязва, че все по-голяма част потребителите на канабис е трябвало да потърсят медицинска помощ, което се обяснява както с продължителната употреба, така и с увеличаване на съдържанието на психоактивни вещества в отглежданите растения.
На второ място по разпространение са стимулаторите от рода на амфетамините, към които се отнася и екстази (MDMA) . Наркотични вещества от тази група са използвали 53 милиона души.
В доклада се подчертава, че през 2010 г. обемът на конфискуваните екстази почти се е удвоил спрямо 2009-а и е достигнал 1,3 тона.
Наркотици, получени от опиумния мак и синтетичните аналози през 2010 г. са достигнали до 48 милиона души. От тях най-популярен остава кокаинът – 16 милиона души.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване