06/27/12 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: ЕС да обърне вниманието си върху региона

В своето изказване на срещата на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество във вторник премиерът Бойко Борисов постави акцент върху взаимодействието между ОЧИС и ЕС като фактор, който може да даде нов потенциал на развитие на черноморските страни. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „България, в качеството си на държава - член на ЕС, ще продължи да работи за фокусирането на интереса на съюза към нашия регион”, заяви премиерът. По думите му разработването на Черноморска стратегия по подобие на Дунавската стратегия на ЕС ще донесе ползи на цяла Европа.
Борисов посочи, че България реализира много дву- и тристранни проекти в пътната, железопътната и енергийната инфраструктура, но е важно те да станат общи проекти за региона, за да не се спира неговото развитие.
Изказването на министър-председателя Бойко Борисов спомогна за намиране на диалог между Армения и Азербайджан, което позволи форумът да завърши с приемане на декларация за приоритетите на организацията. Той заяви, че подобни спорове спъват развитието на целия регион, „вместо да използваме икономическия и културния му потенциал, природните му богатства, за да го превърнем във фактор за формиране на политики и да подобрим благосъстоянието на народите ни”.
Еврокомисарят Мария Даманаки, президентите на Турция и Румъния Абдулах Гюл и Траян Бъсеску поздравиха българския правителствен ръководител за изразената позиция, която накара дипломатите да подновят преговорите по заключителната декларация. Приетият по-късно документ формулира приоритетите на ОЧИС, свързани с постигането на конкретни резултати в областта на икономиката, енергетиката, екологията, инвестициите в образование на младежите, добросъседските отношения.
Премиерът Борисов подчерта още, че предизвикателството занапред е в подобряването на координацията между държавите членки и специализираните органи – Парламентарната асамблея на ЧИС, Черноморската банка за търговия и развитие, Бизнес съвета и Международния център за черноморски изследвания.
По-късно вечерта ръководителите на делегации участваха и в официалната вечеря, давана от президента Абдулах Гюл.
За участието си във форума Борисов бе придружен от министъра на културата Вежди Рашидов и от посланика ни в Турция Красимир Тулечки.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване