06/27/12 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Британски университети печелят почти 17 млрд. паунда годишно от чужди студенти

Висшето образование във Великобритания се е превърнало буквално в бизнес за милиарди, привличайки дори посредствени студенти от Китай и Латинска Америка в замяна на баснословни такси, показва разследване на в. „Дейли телеграф“. В един от посредническите офиси в Пекин, помагащи на китайски младежи да кандидатстват в Англия, се дава място в университет на Острова дори с посредствени оценки като четворки. Чрез компанията "Golden Arrow", която има офиси в над 15 китайски града, само за миналата година са заминали над 2500 деца, независимо че таксата за посредничество е 2000 лири.
Университетите признават, че чуждестранните студенти са основен източник на финансиране, тъй като таксите за тях са по-високи, отколкото за граждани на Великобритания или на страни - членки на ЕС. Британските университети печелят почти 17 млрд. паунда годишно от чужди студенти, изчислява вестникът. "Дейли телеграф" разкрива, също, че стандартите за входни оценки за децата от Азия и Латинска Америка се оказват доста гъвкави и дори тези с ниски оценки като четворки биват приети.
Визите са критичен момент и университетите активно лобират пред правителството за премахване на визовия режим за студенти, аргументирайки се, че така се подпомага британската икономика и се повишават приходите на университетите. В опозиция на това, 68 депутати, заедно с премиера Дейвид Камерън, предупредиха университетите, че подобно премахване на визите за чуждестранни студенти ще позволи техния достъп навсякъде, което ще причини икономически загуби, равняващи се на милиарди. Сега получаването на виза е затруднено, ако има предпоставки студентът да остане в страната след дипломирането. Въпреки тези затегнати изисквания, фирми като "Golden Arrow" предлагат услуга и за преодоляване на подобни "пречки".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване