06/27/12 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Европейско финансово министерство ще управлява националните бюджети

Общо финансово министерство, което да има правомощия върху националните бюджети, искат четиримата основни лидери на Европейския съюз в план за измъкването на Европа от кризата. Гръмкото заглавие на десетгодишнита прогноза "Към истински икономически и паричен съюз" не гарантира предотвратяването на бъдещи кризи, коментира Би Би Си. Планът на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и управителя на Европейската централна банка Марио Драги се появява в момент на голям скептицизъм от страна на бизнеса и пазарите и само дни преди ключовата среща на лидерите на 27-те. Според Ван Ромпуй документът няма за цел да бъде окончателен план, а е стъпка, за да се достигне до общо разбиране по пътя напред. По-конкретните предложения са въвеждане на лимити за размера на дълга на отделните държави със санкциониращ механизъм, общ европейски банков регулатор и обща схема за гарантиране на банковите депозити. Преотстъпването на национален финансов суверенитет може да доведе до по-силен фискален съюз, но и до общ дълг, се казва в документа. Целта е на срещата си на 28-29 юни лидерите да се съгласят с пътна карта за създаване на "фискален съюз". На този форум наборът от първоначални предложения към 27-те ще последва през втората половина на годината от конкретни мерки и приети директиви, както и от график за промени в договорите на ЕС, съобщават от ЕС. "Уолстрийт джърнъл" очаква и обратната вълна на реакция срещу подобна централизация.
Франция, Австрия и Финландия вече изразиха своите резерви. Ако държавите в съюза се съгласят, това ще е скок към политическата интеграция, коментират агенциите. Според Джордж Сорос Германия е на път да направи нова политическа грешка в опита си да защити контрола си над съюзните решения. Страната вече се е ангажирала да осигури 27% от средствата за общия спасителен финансов механизъм, който се очаква да бъде задействан на 9 юли. Лидерите търпят критика обаче, че идеите им не отговарят на изискването за демократична легитимност. Много европейци винят именно Брюксел за проблемите, а той иска да налага вето върху решения на ЕС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване