06/27/12 18:23
(http://www.klassa.bg/)

ЕК: България е на първо място по дял на сивата икономика

Делът на сивата икономика у нас е над 32 на сто, което извежда страната ни на първо място в Евросъюза, сочи доклад на Европейската комисия. Средното за него е 19 процента, или общо 2 трилиона евро годишно. В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто. След България пък в негативния списък се подреждат Румъния и балтийските страни. Еврокомисията публикува данните за сивата икономика с обяснението, че те са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави.
Според друг доклад на ЕК повече от половината българи търпят материални лишения, сочи публикуваният в сряда тримесечен доклад на Европейската комисия за заетостта и социалната ситуация в страните членки. Отчита се влошаване на показателите в Евросъюза като цяло, съобщи БНР. Показателят за материалните лишения е над 3 пъти по-висок от средния в Европейския съюз и поставя страната ни начело по този показател.
Ако хората в дадена страна не могат да си позволят поне 3 от 9 основни стоки и услуги, се смята, че те живеят в лишения. Според оповестените данни това важи за 56 на сто от българите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване