06/27/12 17:34
(http://www.klassa.bg/)

"Екогласност" пита МИЕТ и НЕК за енергийната политика

Десет въпроса за това, как се определя енергийната политика у нас, задава политически клуб "Екогласност" на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, както и на обществения доставчик на еленергия - Националната електрическа компания. Първият и основен въпрос е дали е нормално за практиката на ЕС да се сключват договори за дългосрочно изкупуване на ток от производители, и то по фиксирани цени, за целия период на договора. Тъй като НЕК е отказала достъп до информацията по този въпрос, както и да предостави данни за цените, по които изкупува енергията от ТЕЦ "АЕS Гълъбово", от ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3", ТЕЦ "Брикел" и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", екоорганизацията сигнализира за това както изпълнителния директор на компанията Иво Лефтеров, така и Джон Дали - еврокомисар по здравеопазването и потребителите, Гюнтер Йотингер - еврокомисар по енергетиката, както и Софийския градски съд. Според НЕК тя не е задължено лице по Закона за достъп да обществената информация, но според еколозите като обществен доставчик компанията има задължение да работи в полза на обществото, вместо да укрива информация. От "Екогласност" не са наясно също и как точно се определят таксите за пренос на ток, нито дали те са сравними с определените в страните - членки на ЕС. Зададен е и въпросът, ако таксите на НЕК отговарят на реалните й разходи, но са по-високи от средните за ЕС, каква е причината.
Сред въпросите е и дали министерството, което провежда енергийната политика, знае каква е реалната най-ниска използваемост на инсталираните вече възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и дали има възприет ограничителен праг, под който не се разрешава осъществяването на даден проект. В тази връзка е зададен и въпросът, дали е истина, че се разрешава изграждането на ВЕИ проекти със завишени икономически показатели, които не се постигат при нормална работа на мощностите, но стават причина Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да увеличава изкупните цени, за да задоволи интересите на производителите. Еколозите питат още има ли анализ и от кого е изготвен той за ВЕИ и когенерационните централи.
Организацията пита още кой е разрешил ТЕЦ "AES Гълъбово" като нова мощност да няма заложена в проекта конкурентоспособна цена нито на вътрешния, нито на външния пазар на произвежданата енергия. От "Екогласност" се опасяват също, че заплащането за разполагаема мощност в двете частни американски централи в Маришкия басейн е по-високо от реално възможното, което също повишава цените на тока. Оттам също недоумяват за колко време ще бъдат изчерпани запасите от въглища в комплекса "Мини Марица- изток" и смятат, че за това трябва да има точни разчети. Еколозите настояват да им бъдат предоставени тези данни и заедно с това задават последния си въпрос - каква е стратегията за развитие на електропроизводствени мощности след отказа от АЕЦ "Белене".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване