06/27/12 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Изключение или пример за Европа са балтийските страни?

Ройтерс

Балтийските страни могат да служат като пример за останалата част от Европа, когато става дума за мерки за строги икономии поуката е: просто ги приложете. Близо до бивша съветска военноморска база и разнебитен жилищен комплекс от времето на Студената война има 84-годишен латвийски завод за шперплат, който е нагледен пример за успех, за който политиците в ЕС в момента мечтаят, мъчейки се да намерят изход от икономическата криза в Южна Европа.

Около 15 % от работниците бяха уволнени, след като продажбите се свиха рязко през 2009 г. с една трета. Заплатите на останалата част от персонала бяха орязани, а работната седмица бе намалена на четири дни. Сега обаче производството на компанията, за която работят над 2000 души, надхвърля нивата отпреди кризата.

Три малки страни - Литва, Латвия и Естония - бяха известни като “балтийските тигри” през годините на икономически бум преди 2007 година. Жилищните балони и прекомерните държавни разходи обаче доведоха до икономически колапс. Латвийската икономика се сви рязко с 18 % през 2009 година. В Европа обаче се говори малко за това как тези страни, които са обвързани с еврото, се измъкнаха от кризата.

Националните валути на Латвия и Литва остават вързани към еврото. Естония се присъедини към еврозоната през 2011 година, когато други поставиха под съмнение стойността на общата валута. Латвия иска да стане част от Еврогрупата през 2014 година. Някои от най-суровите програми за икономии в Европа олицетворяваха вярата в идеята за “вътрешна девалвация” - че икономическият растеж може да бъде подкрепен чрез съкращаване на заплатите и повишаване на производителността, а не чрез обезценяване на съответната национална валута.

Това е политика, която Европейският съюз възприема като единствения начин за измъкване от кризата на страни като Гърция и Испания. Това не бе очаквано решение. Някои служители на Международния валутен фонд (МВФ) призоваха за девалвация в Латвия. Само че на фона на натиска, оказван от Европейски съюз, опасяващ се, че заразата ще се разпространи, безпокойството на шведските банки, че ще бъдат засегнати, и искането на централната банка на балтийската република тя да се присъедини към еврозоната, бяха избрани мерките за строги икономии.

Латвийската икономика регистрира растеж от 5,5 % миналата година и от 6,9 % през първото тримесечие на тази. Безработицата, която бе надхвърлила 20 %, се понижи до около 16 %. Подобна тенденция е налице и в останалите балтийски републики. “Има дебат по темата растеж или икономии”, казва латвийският премиер Валдис Домбровскис. “Латвия е страната от 27-членния ЕС, която направи най-много по мерките за строги икономии и сега е най-бързо нарастващата икономика в ЕС.

Вероятно няма кой знае какво противоречие между тези две неща.” Другата страна на медала може да бъде видяна недалеч от завода в жилищния комплекс, превзет от зеленината, в рушащите се болници и училища, и в понижаването на възнагражденията, което докара хиляди хора, включително представители на средната класа, до положение да получават хранителна помощ от благотворителни организации. Неравенствата в доходите в балтийските републики са едни от най-големите в цяла Европа.

“Балтийският модел” стана част от дебата за това как ЕС може да оцелее. Той се пренесе в социалните медии. Когато носителят на Нобеловата награда за икономика Пол Кругман постави този месец под съмнение естонския път, президентът Тоомас Хендрик Илвес нарече американския икономист “самодоволен, арогантен и високомерен”.

Обратно в реалния сектор, мениджърът на Latvijas Finieris за корпоративното развитие Гатис Кепитис дава данни за фирмата. Той се смущава, когато споменава за съкращаването на работните места с 15 %, като се мъчи да намери благоприятна формулировка. Кепитис предпочита да обсъжда повишаването на производителността с 60 % между 2007 и 2011 година. Това е компания от типа зависима от износа, която на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване