06/27/12 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Качеството на строителството в България е съизмеримо с европейското

За 130-годишната история на нашето министерство аз съм първата жена министър, което е сериозно предизвикателство. Имам отговорната задача да докажа, че след 130 години това министерство, в духа на приемственост, ще продължи да се грижи за обществените сгради и благоустройството така, както се е казвало министерството преди 130 години, когато е обособено като самостоятелно. Дотогава е било част от Министерството на вътрешните работи, когато през 1882 година с указ на княз Александър Първи се създава отделно, самостоятелно министерство, което да се грижи за обществените сгради, строителството и пътищата. 130 години по-късно мисля, че сравнително няма голяма разлика. В годините се е сменяло наименованието, но функцията и грижата за обществените сгради, пътищата и благоустрояването на градовете са останали.
Искам да благодаря на колегите от Държавната агенция по архивите, защото благодарение на тях показваме във времето до ден днешен как се е развивало строителството, какво е било построено. А това министерство де факто е построило всички обществени сгради.
Качеството на строителството в България е било абсолютно съизмеримо с това в Европа, както и видовете строителни дейности. Пътищата, както са строени в Германия в този период, са строени и в България.
На 1 юли ще пуснем отсечката от Стара Загора до Нова Загора от магистрала „Тракия“. На 1 август обаче очакваме не само да пуснем и от Нова Загора отсечката до Ямбол, но и да е готова първата част на последния лот, който ще изграждаме от магистралата, а именно до Петолъчката... Ще остане само отсечката от Петолъчката до Карнобат, която ще бъде готова следващата година. Следващата пролет ще можем да я пуснем.
В петък тази седмица пускаме и пътния възел Бургас-Меден рудник. Едно много важно съоръжение, което ще даде възможност на пътуващите за морето това лято да нямат притеснения със задръствания в Бургас. Този пътен възел, който, освен че е много красиво направен, отговаря на всички нови изисквания, с двойно еластична ограда е, такава, каквато направихме на Южната дъга, има много добро осветление. Това ще даде възможност преди всичко да нямаме задръствания в самото Черноморие, там, където се получаваше тапата в Бургас.
Kабинетът отпуска 43 млн. лева за ремонти, а 500 млн. лв са предоставени за малките пътища. С тези пари могат да се възстановят 800 км. 18 000 км е нашата пътна инфраструктура. 80% от нея са втори и трети клас пътища и състоянието им е много лошо. Има голям интерес от фирмите за ремонт на виадуктите. Беше удължен срокът с десет дни за подаването на офертите. Първоначално проявиха интерес 10 фирми, сред които български и чуждестранни. Първоначалният подбор ще бъде на базата на опита, който притежават фирмите, а ремонтите ще започнат през есента. Тогава фирмите трябва да започнат обследвания по време на самото възстановяване. На този етап средствата стигат за трите съоръжения по „Хемус" и „Тракия". Минимумът обаче е 60 млн. лв. за подобни съоръжения. Те се нуждаят от спешно укрепване след земетресенията и проливните дъждове миналия месец. Заради лошото им техническо състояние те бяха заложени като приоритет в програмата на Агенцията за пътна инфраструктура. Около 43 милиона лева ще струва укрепването на трите моста. Кандидатите ще се оценяват на базата на опита, който имат, и техническите им параметри.

Пред БНТ, със съкращения
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване