06/27/12 16:17
(http://www.klassa.bg/)

Кредитна линия за 10 млрд. долара предложи Китай на Латинска Америка

Китай е предложил отпускането на 10 млрд. долара кредитна линия за страните от Латинска Америка, за да подкрепи инфраструктурни проекти в региона, съобщава Би Би Си. Офертата е била отправена лично от премиера Вън Цзябао по време на посещението му на континента. Той е предложил също така пакт за свободна търговия между Китай и Меркосур (в който влизат Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай). Китай обсъжда също възможността за подписване на споразумение за обмен на местните валути и разширяване на реципрочно създаване на банкови клонове. Според анализатори подобно сътрудничество ще е печелившо и за двете страни, тъй като Латинска Америка може да се възползва от експертите на Пекин, а китайските фирми - да изиграят ключова роля за развитието на проектите.
"Китай разполага с човешката сила и техническите умения, които се изискват за големи инфраструктурни проекти, както и дълбоки джобове, с които да ги финансира", коментира предложението консултантът от China Knowledge Consulting Чарлз Чоу.
Министър-председателят Вън казва още, че Китай планира да удвои търговските си взаимоотношения с региона, достигайки до 400 млрд. долара през следващите пет години. Но както той пояснява - и двете страни трябва да работят в посока премахване на търговските бариери. "Трябва да се преборим с търговския протекционизъм, да разширим взаимната отвореност на пазарите, да оптимизираме търговските структури и да диверсифицираме сътрудничеството с оглед на митнически и качествен контрол", казва също Вън Цзябао.
Освен увеличаване на търговския обмен премиерът лобира за споразумения за обмен на националните валути. Те ще позволят на централната банка на Китай да обменя валути, а фирмите да сключват сделки в местна валута, а не в долари. Пекин иска да използва тези споразумения, за да укрепи позициите на юана на световния пазар. Китай вече сключи такова споразумение за взаимен обмен на валутата с Бразилия на стойност 30 милиарда долара и възнамерява да продължи с други страни в региона.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване