06/27/12 17:26
(http://www.klassa.bg/)

Отиде си писателката Свобода Бъчварова

На 87-годишна възраст почина писателката и сценаристката Свобода Бъчварова, съобщиха в сряда нейни близки. Тя си отишла от този свят след мъчителна седмица в болница в Бразилия, където живее от 23 години.
Свобода Бъчварова е автор на сценариите на забележителни филми като "Опасен чар", "Бързо, акуратно, окончателно", "Не знам, не чух, не видях" и "Между релсите". Тя е и един от петимата сценаристи на култовия български сериал от времето на социализма "На всеки километър". По мотиви от романа й "Литургия за Илинден" е създаден филмът "Мера според мера", а по петтомния й роман "Земя за прицел" - филмът "Жребият".
Свобода Бъчварова е родена в Благоевград в семейство на левичари. Заради репресиите през 1925 г. семейството й емигрира в Белгия. По-късно заедно с майка си тя се завръща в България и става активистка на РМС, заради което е преследвана и изтезавана от полицията. Баща й загива като член на съпротивата срещу фашизма в Белгия.
Преди да свърже името си със златните години на българското кино, Свобода Бъчварова се занимава с журналистика. Работи в културния отдел на вестник "Работническо дело". Събира около себе си творци като Блага Димитрова, Радой Ралин и Иван Радоев. След уволнението й от "Работническо дело" Свобода Бъчварова попада в киното. Първо като редактор, а след това и като сценарист на едни от най-добрите български филми. Тя е автор на сценария за емблематичния филм "Опасен чар". След неговия успех Свобода Бъчварова създава и едноименния роман. Това е един от малкото случаи, когато сценарий се превръща в книга, а не обратното.
През 1989 година писателката напуска България и се установява в Бразилия при семейството на дъщеря си Елица. За последно Свобода Бъчварова си дойде в България преди четири години, за да представи документалния си роман "По особено мъчителен начин".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване