06/27/12 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Пациентска организация поиска премахване на клиничните пътеки

Клиничните пътеки да отпаднат като инструмент за финансиране на болниците от 2013 година и да се премине към диагностично свързани групи. За това настоя федерация "Български пациентски форум" в сряда. Пациентската организация припомни и случаи от последните дни. При тях болни са станали потърпевши заради съществуващата система, по която се плаща на болниците. “Пациентите не са клинична пътека и тя не може да определя колко те могат да живеят", заяви Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум". По думите му българските пациенти се третират като номера на съответната клинична пътека, по която се приемат в болница и се изписват, независимо дали са излекувани или не. Болниците се стремят да отчитат максимален брой клинични пътеки, финансирани от здравната каса. Болният реално се превръща в пазарна единица и лечебните заведения нямат интерес да задържат пациента повече от пет дни, защото влизат в преразход. “По тази причина пациентите с тежки или хронични заболявания са нежелани за болниците“, обясниха от федерацията. Нерядко на пациентите се спестявали скъпи терапевтични процедури и изследвания, необходими за тяхното диагностициране, защото болницата не може да си го позволи, или пък се отчитали скъпи изследвания, които реално не са извършени. Имало случаи на ненужни хоспитализации и изписвания на недолекувани пациенти, тъй като НЗОК не заплаща повторно настаняване в стационар по същата или сходна клинична пътека на един и същ пациент в рамките на 30 дни.
Идеята за замяна на клиничните пътеки с диагностично свързани групи лансира бившият здравен министър Стефан Константинов. Замяната трябваше да стане факт още тази година, но след освобождаването му от поста инициативата остана на заден план. Новият здравен министър Десислава Атанасова коментира, че преминаването към диагностично свързаните групи ще отнеме по-дълго време. От своя страна в началото на юни шефът на НЗОК Пламен Цеков предложи нова схема на финансиране на болниците, при която парите ще вървят след пациентите. Тя обаче все още е в работен вариант и предстои да бъде обсъдена в здравното министерство заедно със съсловните организации и ръководителите на водещи здравни заведения у нас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване