06/27/12 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Публикуват харчовете на държавата всеки ден

От 1 юли над 95 % от всекидневните разходи, които държавата извършва, ще могат да бъдат виждани на сайта на Министерството на финансите, обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов сред правителственото заседание вчера. Публикуването на информация е един инструмент за взаимен контрол и премахване на всякакви спекулации. По-голямата част от всички трансфери, които извършва правителството, ще бъдат публикувани всеки ден, обясни Горанов. Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) ще бъде контролирана съвместно от Министерството на финансите и БНБ. Въвеждането на системата е във връзка с усилията на правителството за по-голяма прозрачност на управлението. Преди 10 месеца България се присъедини към международните инициативи за прозрачно управление, заяви Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера. Днес приехме плана за реализиране на определените от нас приоритети. Има няколко основни принципа – прозрачност, отчетност, диалог с гражданското общество и въвеждане на нови технологии, допълни тя. Във връзка с новите технологии, фокусът върху усилията ни е да представим обективна информация на българското общество, каза още Бъчварова.
Владислав Горанов каза, че подготовката на нов закон за публичните финанси, който променя принципите за съставяне и изпълнява бюджетите след 2013 г., е в напреднал етап и скоро ще бъде предложен за обществено обсъждане. След промените ще е по-трудно за финансовия министър да променя първоначалните политики, което ще повиши значението на планирането на бюджета, коментира Горанов.
Разходите за заплати в държавата не са намалени, но ще има промени в критериите за получаване на ДМС, коментира зам.-министърът. "Тези, които са си клатили краката, може да получат и по-малка заплата", допълни Горанов. Допълнително финансово стимулиране може да бъде използвано като алтернативна политика в администрации, където до момента то не е съществувало, добави Горанов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване