06/27/12 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Тора - майката на Исландия

сп. Мадам Фигаро

Тора Арнорсдотир. Снимка: личен сайт

Мъж с черни шорти и тениска, с чаша ароматно и горещо кафе в ръка отваря вратата на обикновена бяла къща в периферията на Рейкявик. В хола цари приятен безпорядък. В дъното се вижда вратата за кухнята, където масата все още не е разтребена от семейната закуска. В дясно, в един от ъглите на стаята, има завивки на топка.

Свавар Халдорсон, с прошарена и прясно подравнена брада, се грижи за всички в тази къща - от малките деца, които тичат в краката му, до чуждите журналисти, задръстващи постепенно стаята, както и за половинката си, тридесет и седем годишната Тора, истинския обект на настоящата визита.

А тя е седнала удобно на фотьойла в хола, облечена с наситено червен костюм, със синьозелени очи, гушнала едномесечно бебе и усмихваща се широко. Тора Арнорсдотир може би е бъдещата президентка на Исландия?

Изборите за нов държавен глава, които ще бъдат на 30 юни, се очертават оспорвани. От едната страна е Олавур Рагнар Гримсон, досегашният 69-годишен президент, който се бори за пети четиригодишен мандат.

От другата страна е Тора, непредвиденият кандидат, която обяви, че ще се бори за поста едва на 4 април. Тора е репортер и звезда на исландската национална телевизия. Тя е слънчева натура, но и много амбициозна.

Възможно ли е една жена да управлява отново Исландия с население от 320 000 души, изваяна от лава, пасбища, пясъци и ледници?

Исландия беше една от първите страни в Европа, която даде правото на жените да гласуват (1918 г.), да разполагат свободно със заплатите си (1861 г.), да учат в университети (1911 г.). Исландия прие принципа за равнопоставеност между мъжете и жените при заплащането на труда им (през 1945 г. и 1961 г.).

Исландия избра през 1980 г. първата жена за президент на републиката, която беше и първата президентка на европейска страна. Това беше Вигдис Финбогадотир, по онова време директор на театър и самотна майка, невероятна интелектуалка, владееща отлично френски език. Тя беше преизбирана на поста цели три пъти и днес, когато е прехвърлила 80 години, има непокътнат капитал от народна симпатия.

Ето защо Тора не пропусна да я посети по време на предизборната си кампания. Според допитванията до общественото мнение настоящият президент се ползва с голямо доверие сред консерваторите и прогресистите от центъра, а Тора с доверието на социалдемократите и на зелените от левицата.

Възрастните, селяните и хората с ниска образователна квалификация са склонни повече да подкрепят досегашния президент. Младите и дипломирани исландци от градовете подкрепят новата кандидатка. Тора е завършила университетите в Болоня и Вашингтон със специалност международни отношения.

Освен че е красива, тя е телевизионен репортер с всепризнат талант в една страна, в която пресата е често пъти обвинявана в конфликти с властта. Тора се влюбва в свой колега, специалист по политическите науки, разведен и вече баща на трима юноши.

Двамата заедно имат три деца и малко след раждането на третото им бебе, свръхактивният Свавар, който е на 42 години, обяви, че в случай на победа на жена му на президентските избори той ще се откаже от работата си, за да отглежда общо шестте им деца. Подобна жертва винаги е била смятана за плюс в Исландия. Освен това Свавар ще се посвети на градинарството и ще напише книга с готварски рецепти или труд за исландския банков крах между 2008 г и 2010 г.

По време на предизборната си кампания крехката Тора, качила се на високи токчета и носеща бебето си на ръце, не спираше да снове из страната. Тя ту опитваше сушена риба треска във фабрика близо до Рейкявик, ту пиеше чаша мляко в столична закусвалня заедно с рояк от майки, ту приветстваше десетки ...

Публикувана на 06/27/12 21:35 http://e-vestnik.bg/14980/tora-maykata-na-islandiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване