06/27/12 14:23
(http://www.klassa.bg/)

Ултразвуково хапче спасява диабетиците от инсулиновите инжекции

Американски учени създадоха ултразвукова таблетка, която ускорява абсорбирането на лекарства в храносмилателния тракт, съобщи „Ню сайънтист“.
Ултразвукът е способен да ускори до десет пъти абсорбирането на лекарства през кожата и отдавна се използва с тази цел. Методът действа, като загрява молекулите в кожната тъкан и прави клетъчните мембрани по-пропускливи. Тази технология е особено ефикасна при приемане на лекарства на основата на протеини като инсулин, препарати, използвани от раковоболни, и различни ваксини. Сега методът е приложен под формата на хапче. Устройството uPill е разработено от компанията ZetrOZ съвместно със специалисти от Масачузетския технологичен институт. Активното вещество в лекарството се нанася като покритие върху устройството, което, след като се глътне и попадне в стомаха, започва да изпраща ултразвукови вълни. Това ускорява абсорбирането на активната съставка от тъканта на храносмилателния тракт. От ZetrOZ обещават устройството да е на пазара до няколко години. Компанията вече разработи ултразвукова лепенка, която доставя лекарства през кожата. Ултразвуковите хапчета няма да са евтини – всяко от тях ще струва между 20 и 30 долара. То обаче може да спести болезнените ежедневни инжекции на инсулиново зависимите и хората, които се лекуват от рак.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване