06/27/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Унгарската централна банка прогнозира рецесия през 2012 г.

Икономиката на Унгария ще се свие през 2012 г., гласи ревизираната прогноза на централната банка спрямо март, когато очакванията бяха за минимален ръст. „На този етап предвиждаме рецесия от 0,8% за годината като цяло“, заяви управителят на институцията Андраш Шимор след срещата на Съвета по парична политика за определяне на лихвените проценти. По-рано изчисленията бяха за увеличение на брутния вътрешен продукт с 0,1%. Централната банка запази основната си лихва на 7%, като също така обяви ключовите данни от тримесечния си доклад за инфлацията, който прави макроикономически прогнози за тази и следващата година.
Докладът разкрива влошаваща се перспектива за темпа на потребителските цени. Версията му от март подсказваше, че средносрочната инфлационна цел на централната банка от 3% може да бъде постигната през 2013 г., но последните прогнози показват надхвърляне както тази, така и идната година, а показателят ще приближи целта в края на 2013 г. „Колкото до инфлацията, ние смятаме, че реалната икономика все още не оказва натиск. В действителност изчисленията ни за реалната икономика сега са преразгледани надолу“, каза Шимор. Силно отслабналото вътрешно потребление има дефлационен ефект, добави той. Това обаче се компенсира от данъците, въведени по-рано тази година и включени в бюджета на Унгария за 2013 г., което поражда инфлация.
Шимор изтъкна, че Съветът по парична политика силно препоръчва на правителството да постигне финансово споразумение с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), което би намалило риска до голяма степен. Само ако има развитие по този въпрос, централната банка ще може да смъкне ставките си. Унгария се опитва да получи от МВФ кредитна линия на стойност 15 млрд. евро. „Съветът ще обмисли намаляване на лихвените проценти, ако рисковата премия по дълга на страната претърпи продължителен и значителен спад, а прогнозата за инфлацията се подобри“, каза управителят на централната банка. Изказването му тушира всякакви надежди, че в близко бъдеще Унгария може да свали основния си лихвен процент, най-високия в ЕС. Шимор също така изрази удовлетворението си, че спорът между правителството, ЕС и МВФ по повод закона за унгарската централна банка, изглежда, скоро ще бъде разрешен, с което ще се премахне пречката за започването на официални преговори по кредитната линия.

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване