06/27/12 15:36
(http://www.klassa.bg/)

Чешкият премиер уволни министъра на правосъдието, поискал голям бюджет

Консервативният премиер на Чехия Петер Нечас уволни министъра на правосъдието Иржи Поспишил (на снимката) в сряда с аргумента, че министърът е действал безразсъдно по отношение на бюджета на своето ведомство, съобщи Ройтерс.
Нечас обясни, че е взел решението да уволни Поспишил, след като правосъдният министър е поискал бюджетът на министерството за следващата година да се увеличи с 1 млн. крони (48 млн. долара) в момент, когато дясноцентристкото правителство орязва разходите, за да се вмести във фискалните рамки, предписани от ЕС. „Действията на Поспишил имаха деморализиращ ефект върху цялото правителство“, посочи Нечас.
Чешкото правителство планира да ограничи дефицита в публичния сектор до 2,9% от брутния вътрешен продукт догодина от очакваните 3% през тази година. Тази задача обаче става все по-трудна, тъй като икономиката навлиза в лека рецесия, което удря бюджетните приходи, коментира агенцията. Мерките за икономии на правителството на Нечас предизвикаха сериозно обществено недоволство, както и серията корупционни скандали, които принудиха няколко министри да напуснат правителството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване