06/28/12 14:14
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес климатът се влоши за трети път тази година

Бизнес климатът у нас се е влошил през юни спрямо май най-вече заради неблагоприятни очаквания на мениджърите в сферата на промишлеността и в търговията на дребно, показаха данните на Националния статистически институт (НСИ). Така за трети път показателят отчита понижение. През януари той намаля с 0,7% заради спада на показателя в търговията на дребно. През февруари се понижи с 2,4 пункта заради влошаване в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите. През март се покачи с 2,3%, през април - с 3,2 пункта, и през май – с 2,8.
Общият показател през юни е намалял с 1,2 пункта, като понижението се дължи на спад от 2% в промишлеността и с цели 7,7% в търговията. Без промяна остава бизнес климатът в строителството, а най-големите оптимисти са в услугите – там той расте с 5,7 пункта.
Спадът в индустрията се дължи на изместването на очакванията на предприемачите за бизнес
състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на
„същото” състояние, посочват от НСИ. Анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което обаче не е съпроводено с увеличени очаквания за дейността на фирмите в следващите месеци. Основните фактори, ограничаващи развитието на отрасъла, са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната. Мениджърите очакват и известно повишение на продажните цени.
В строителството анкетата на националната статистика отчита леко подобрение на настоящата активност, което е съпроводено и с по-благоприятни оценки за осигуреността с поръчки.
Сериозният спад на бизнес климата в търговията на дребно пък се обяснява с по-умерените очаквания за бизнес състоянието на предприятията. Относно продажбите и поръчките
към доставчиците през следващите три месеца мениджърите са по-резервирани. И в този бранш несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността, и макар през юни негативното й влияние намалява, равнището остава значително над обичайното за последните десет години. Отрицателното влияние на фактора „конкуренция в бранша” се увеличава (с 8,7 пункта), измествайки недостатъчното търсене на трето място по степен на въздействие. По отношение на продажните цени търговците не предвиждат увеличение през следващите три месеца. В услугите по-оптимистичните нагласи на мениджърите не ги въздържа от прогнози за съкращаване на персонал, отчитат още от НСИ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване