06/28/12 13:05
(http://www.klassa.bg/)

Испания елиминира Португалия в рулетката на дузпите и е на финал на Евро 2012

Актуалният европейски шампион Испания ще защитава титлата си, след като в 1/2-финала на надпреварата в Полша и Украйна елиминира тима на Португалия след изпълнение на дузпи. „Ла Фурия Роха“ победи с 4:2, след като в редовното време и продълженията срещата завърши без отбелязан гол. По този начин Испания достигна до трети пореден финал на голямо първенство за последните четири години.
Победата отреди на Испания място на финала, където в спора за титлата възпитаниците на селекционера Висенте дел Боске ще се изправят срещу победителя от сблъсъка Германия – Италия. Двубоят за отличието ще се играе на националния стадион в Киев в неделя от 21,45 часа българско време.
По време на 1/2-финала между Португалия и Испания португалците впечатлиха с агресивната си игра, като създадоха доста напрежение пред вратата на Икер Касияс. Селекционерът Пауло Бенто приложи стил, с който опита и успя да затрудни настоящите шампиони. За разлика от голяма част от останалите си мачове „Ла Фурия Роха“ не успяваше да наложи своя типичен ритъм с чести и къси подавания по целия терен. Още в средата на игрището крилата на португалците – Кристиано Роналдо и Луиш Нани, притискаха футболистите на съперника. Първото по-добро положение беше за Испания в 28-ата минута. Тогава Андрес Иниеста получи топката в наказателното поле след атака отдясно. Полузащитникът на „Барселона“ предпочете да задържи, вместо да стреля от движение. Той нагласи топката и я прати опасно покрай горната греда на вратата, пазена от Руи Патрисио. Три минути по-късно пресата на португалците даде резултат. С общи усилия защитата на Испания беше притисната, а топката стигна до Кристиано Роналдо, който стреля силно с левия крак, но ударът му беше неточен.
След почивката Висенте дел Боске пусна Франсеск Фабрегас на мястото на Алваро Негредо, но ситуацията на терена не се промени особено. Португалците продължиха да играят с огромно желание и да се борят за всяка топка.
В продълженията Испания вдигна оборотите и беше близо до гол. В 103-та минута Педро и Жорди Алба направиха последователно много добри действия и пробиха защитата на съперника. Жорди Алба върна към останалия сам на шест-седем метра пред вратата Андрес Иниеста, но ударът му беше спасен от Руи Патрисио.
При дузпите Чаби Алонсо пръв изпусна още първия удар след спасяване на Руи Патрисио. Веднага след това Икер Касияс спаси изпълнението на Жоао Моутиньо. Последваха няколко точни удара за 2:2, четвъртият от които беше технично изпълнение на Серхио Рамос за Испания в центъра на вратата по подобие на гола на Андреа Пирло срещу Англия. Португалският национал Бруно Алвеш стреля в гредата, а след това Франсеск Фабрегас преодоля пазилия отлично Патрисио и прати Испания във финала. Така Испания продължава да е отборът, допуснал най-малко голове на Евро 2012. Шампионите получиха един-единствен гол още в първия си двубой срещу Италия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване