06/28/12 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Караджич се спаси по едно от обвиненията в геноцид

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе оправдан в сряда от Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага по обвиненията за геноцид в общини в Босна и Херцеговина, предаде АФП. Това стана след представянето на доказателствата на обвинението. Караджич остава обвиняем за геноцида в Сребреница, когато войниците на Ратко Младич убиват 8000 мюсюлмани и за още 9 престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Войната в Босна между 1992 г. и 1995 г. взима 100 000 жертви, а 2,2 милиона души са принудени да се преселят.
Караджич, който сега е на 66 г., бе арестуван през юли 2008 г. в Белград, след като се укриваше от международно преследване 13 години и живееше под чужда самоличност. Той твърди, че е невинен, и се защитава сам.
По-рано този месец Караджич поиска да бъде освободен от всички предявени срещу него обвинения, като заяви, че прокуратурата на трибунала не е представила нито едно доказателство, с което да подкрепи твърденията за негова отговорност за престъпленията.
Адвокатът на Караджич Питър Робинсън заяви в съдебната зала, че "няма начин в процеса да бъде установено, че Караджич е виновен за геноцид". Началото на представяне на доказателствата на защитата е насрочено за 16 октомври.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване