06/28/12 17:37
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ прогнозира хаос в администрацията заради новата система за заплащане

Хаос в администрацията заради новата система за заплащане и оценка прогнозира в четвъртък КНСБ. От синдиката предупредиха, че доходите на служителите в приходните агенции и контролните органи ще бъдат намалени. „Възможно е много служители, които работят в усвояването на европарите, да напуснат системата. Вкарването на добавката за "клас прослужено време" в основната заплата ще доведе до парадокс“, коментира президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Според него има очевидни противоречия в различията на основните заплати на лица с едни и същи длъжностни нива и задължения. „Ще имаме абсолютен хаос. Хора, които ще получават основни заплати на по-ниски позиции и длъжности от тези, които са над тях", заяви президентът на КНСБ. Наредбите предвиждат и да отпадне добавката за научно звание, което пак ще удари част от доходите на администрацията. "Зам.-министърът на финансите е признал, че има длъжности с намалени заплати. Тези високи бонуси, които се раздаваха на някакви служители, да бъдат минимализирани – това може да стане по друг начин. Не с разбъркване на цялата администрация, както се прави в момента", посочи Пламен Димитров. По оценката на синдиката най-потърпевши ще са работещите в контролните администрации и тези, които налагат глоби. Новата реформа ще оголи и дирекциите, които се занимават с европарите. КНСБ настоява за пилотно тестване на новия модел и въвеждане впоследствие само при условие че се докаже, че той е работещ. Организацията не е съгласна с начина, по който са приети промените в закона.
Пламен Димитров посочи, че са били заобиколени дискусиите по новите текстове в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), под претекст че това е административен акт, който не урежда проблемите на заетите. Освен това предложенията и бележките на организацията по закона, които са били изпратени в писмен вид на правителството, не са отразени в нормативния акт. Синдикатът поощрявал необходимостта от реформа в администрацията, но според него истинска промяна би се случила само с изграждането на работещо електронно правителство. Лидерът на синдиката изрази и опасения, че новият закон дава възможност един младши експерт или нов административен служител да получава повече пари, отколкото старшите експерти и чиновниците с по 10-20 години стаж. Това са диспропорции, които ще създадат голямо напрежение, предупреждава конфедерацията. От КНСБ съобщиха също, че са готови да се обърнат и към Върховния административен съд, ако Законът за държавния служител влезе в сила от 1 юли.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване