06/28/12 12:38
(http://www.klassa.bg/)

Лайпциг, „Голямата къща на пратките“

Как германският град Лайпциг, на 150 километра от столицата Берлин, се превърна в световен център на транспортната логистика? Старинният град дължи новата си слава на авторитетната компания DHL – световен лидер в международните експресни услуги, въздушното и морското карго, сухопътното и жп  карго, договорната логистика и международните пощенски услуги. Всичко това стана възможно благодарение на огромния логистичен център на DHL, разположен на летището в Лайпциг, който с право може да бъде наречен „Голямата къща на пратките“. Точно от това място компанията управлява и разпределя огромна част от поръчките, които всекидневно получава от всички краища на света. И го прави за рекордно кратко време срещу по-ниска такса - 72 евро за най-далечната дестинация. И експертите по транспорта, и случайните посетители са зашеметени от видяното в „Голямата къща на пратките“. Екип на klassa.bg получи привилегията да разгледа на място, по време на нощна смяна, уникалните съоръжения, както и да присъства на прелюбопитни презентации за журналисти, организирани от ръководството на компанията в нейното седалище в Лайпциг.
Лайпциг е град с отлични транспортни връзки – сухоземни и въздушни. Той открай време е едно от традиционните търговски средища на страната. Славата му на важен транспортен център надхвърля границите на Германия дори в епохата на Студената война. След демократичните промени през 1989 г. индустриалното развитие на града го извежда на предни позиции в германската икономика, тук се настаняват световноизвестни марки като например мощните производители на автомобилите Porsche. Всичко това е предпоставка DHL да премести големия си център за разпределение на пратките от Брюксел в Лайпциг. Така на гражданското летище в околностите на града израства огромен хъб, царство на стоките и пратките. Това е „Голямата къща на пратките“, в която гостува и екип на klassa.bg. През летищната площ от 2 млн. квадратни метра дневно преминават около 250 000 пратки с общо тегло над 2000 тона. Ритъмът на работа е непрекъснат, за час се обработват около 60  000 пакета. Пределно опростен и ефикасен е техният път до адресатите: самолет от флотата на DHL каца на пистата в Лайпциг. Едва спрял, самолетът буквално е нападнат от неколцина работници, които за по-малко от час изпразват вътрешността му. След това с помощта на електрокари отвеждат стоката до големия хъб с транспортните ленти. Там пакетите се разпределят според кодовете и поемат по лентите, дълги над 7 километра. Кодовата система е толкова съвършена, че практически осигурява за всяка пратка възможно най-бързата обработка. Два часа след като са се приземили на германска земя, преминали са през щателна проверка на скенер и са насочени в различни направления, пакетите потеглят към съответните адреси.
В разпределителния център на DHL в Лайпциг работят около 3000 служители. Работният процес е непрекъснат, нощем тук се трудят около 2000 души. Те застъпват нощната смяна по различно време – в 21.00, в 21.30, в 22.00, което осигурява постъпателност и ритмичност на работата. Модерната механизация, удивителната чистота и дисциплината наистина са впечатляващи. Чисто и подредено като в аптека. Ритмично – като швейцарски часовник. Тия удивителни порядки са предпоставка за неуморителен и щадящ труд - на възловите места, където пратките се прехвърлят от едно направление в друго с участието на човешки фактор, са осигурени всички възможни улеснения за хората, които работят тук.
Изграждането на логистичния хъб в Лайпциг е станало възможно с инвестиция от 300 милиона евро. В структурата му са включени големият център за обработка и класификация на пратките, с разгъната площ от 48 000 квадратни метра, хангар с площ от 27 360 квадратни метра и офис сграда с обща площ от 11 900 квадратни метра, както и пистите за кацане.
Центърът е и неоспорим пример за политиката на компанията по отношение опазване на околната среда. Сградите използват соларна енергия и рециклирана вода, а благодарение на модерните технологии годишно центърът спестява над 3 хиляди тона вредни емисии въглероден двуокис. „Голямата къща на пратките“ е и терен за постоянни иновации и модернизации. Те се раждат в иновационния център на компанията, който се намира близо до летище Кьолн/Бон. Мисията му е да развива пазарни, високо иновационни логистични решения, които са както гъвкави, така и екологично проектирани да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. Така служители на DHL, учени и инженери от индустриални предприятия работят заедно.

В условията на световна криза поръчките за DHL се увеличават

Дори в условията на световна криза работата в „Голямата къща на пратките“ едва ли ще намалее. Напротив, тя се увеличава. Онлайн продажбите са една от причините това да се случва. Потребителите все по-активно използват интернет, за да пазаруват, а това означава, че изпращането на покупката трябва да се осъществи по възможно най-бързия начин. А той е приоритет на DHL. И докато истинската пазарна търговия бележи спад в много европейски страни, то онлайн търговията задържа нивата си, а броят на пратките, които пътуват между континентите и между държавите, стабилно расте. В услуга на тази дейност е глобалната мрежа на DHL, която се разгръща в над 220 държави, с oколо 275 000 служители по целия свят. Тя предлага на клиентите върхово качество на услугите за удовлетворяване на техните изисквания. И не случайно през 2011 г. групата генерира оборот от повече от 53 милиарда евро.

Защо градът на Бах обича DHL?

Лайпциг е градът на Йохан Себастиян Бах. През пролетта и лятото на 2012-а тук тече международен Бахов фестивал. Меломаните могат да видят с очите си пианото, върху което е творил великият майстор. В този град работи един от най-добрите световни симфонични оркестри - Gewandhaus Orchester. DHL има специални отношения с тази културна институция. Компанията транспортира инструментите на оркестъра до важни европейски дестинации. Над 6 тона специален товар бе пренесен до Ватикана на 6 април за концерта по повод рождения ден на папа Бенедикт XVI. Става дума за музикални инструменти, столове, постаменти, стативи, специални закачалки, както се казва от А до Я, от контрабаса, до палката на диригента. А диригентът в този случай не бе кой да е, а световноизвестният Рикардо Шайи. DHL ще съпровожда по този начин музикантите от Gewandhaus Orchester по време на турнето им в 20 европейски града до края на годината. Транспортната услуга е специална – тя изисква съобразяване със спецификата на инструмента, с промените в температурата, с типа на амбалажа. По време на транспортната операция е осигурен специален контрол чрез система "track and trace", която гарантира, че уникалните инструменти на Gewandhaus Orchester ще стигнат до дестинацията непокътнати и невредими.
Така градът на музикалния гений на всички времена, Йохан Себастиян Бах, се сродява с DHL, компанията, световен лидер в международните експресни услуги и транспорта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване