06/28/12 13:58
(http://www.klassa.bg/)

Осъдиха банкера, взел 45 милиона евро подкуп от Бърни Екълстоун, на 8,5 години затвор

Бившият банкер Герхард Грибковски, който призна, че е взел подкуп в размер на 45 милиона евро около продажбата на част от Формула 1, беше осъден от съда в Мюнхен на 8.5 години затвор. Преди седмица Герхард Грибковски призна в показанията си, че е получил солидната сума като част от тайно споразумение с промоутъра на световния шампионат Бърни Екълстоун от 2005 година. Целта на плащането е била да намали пазарната оценка на 48-процентов дял от правата на спорта при неговата продажба на CVC Capital Partners през 2006 година. Бившият служител на германската банка BayernLB беше арестуван през миналата година и в сряда съдия Петер Нол го обяви за виновен във взимане на подкупи, укриване на данъци и нелоялно отношение към своя тогавашен работодател. Очакваната присъда за финансиста беше 9 години затвор.
Преди време Бърни Екълстоун обясни, че е бил изнудван от Герхард Грибковски и платил за мълчанието му, за да не загуби около 1,6 милиарда евро под формата на данъци към Великобритания. Срещу английския милиардер все още няма повдигнати обвинения. Той описа плащането на бившия банкер като „малко глупаво“. Бърни Екълстоун настоява, че реално е платил само 13 милиона евро на Герхард Грибковски, „за да пази мълчание“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване