06/28/12 17:20
(http://www.klassa.bg/)

Очакваме 1 млрд. лв. инвестиции в зелената икономика

Очакваме инвестициите в зелената икономика в България през следващия програмен период до 2020 г. да достигнат близо 1 млрд. лева. Растежът на икономиката няма да бъде истински растеж, ако не е обвързан със зелени иновации и мерки, заяви министърът по управление на средствата по еврофондовете Томислав Дончев на дискусионен форум за развитието на “зелената” икономика в България.
В момента инвестициите в опазващи околната среда дейности у нас се оценяват на десетки милиони лева, но се очаква през програмния период от 2014 до 2020 г. размерът им да нарасне във всеки сектор от икономиката и обществения живот. Надяваме се представителите на бизнеса да започнат да се замислят повече за развитието на “зелените” практики в България. Става дума за инвестиции в публични и частни сгради, в които са вложени енергийно ефективни технологии и иновация, допълни още Дончев. Според него развитието на “зелената” икономика в страната не трябва да разчита единствено на финансирането от държавния бюджет. Необходима е и подкрепата на частниците, които да започнат интегрирането на зелени практики в бизнеса им. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова допълни, че през следващите 10-15 години цялата световна икономика ще бъде зелена. Убедена съм, че "зелената" икономика ще се случи бързо и ще стане част от нашия живот, както това стана с мобилните телефони и компютрите, каза Караджова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване