06/28/12 12:39
(http://www.klassa.bg/)

Расизмът е заложен в човешкия мозък

Расизмът е заложен в човешкия мозък и хората го проявяват без да съзнават, твърди британският в.“Дейли мейл“. Участъците от мозъка, които ни позволяват да разберем към коя етническа група се отнася човек, се пресичат с други, отговарящи за емоциите. Това показват нови изследвания. Изненадващото е, че повечето расистки прояви са на несъзнателно ниво и даже правилно мислещи хора могат да реагират като расисти при взимането на някои решения спрямо друг човек.
Д-р Елизабет Фелп от Нюйоркския университет и нейните колеги анализирали направени вече изследвания по сканиране на мозъка, които показват, че категорията раса е свързана с процеса на взимане на решения. Те установяват, че определени участъци от мозъка и функционалните връзки между тях играят голяма роля в непреднамереното изразяване на расови отношения. Мрежата от мозъчните участъци амигдала, дорсолатерален префронтален кортекс и предния цингуларен кортекс управлява начина, по който човек се проявява като расист, дори без да съзнава това.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване