06/28/12 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Сянката на левите протести тегне над изборите в Мексико

Лизбет Диас
Ройтерс

Мексикански спецчасти в акция срещу трафиканти. Снимка: наркомексико

Само една седмица преди президентските избори в Мексико претендентът на левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор събуди страхове от връщане към хаоса, който предизвика, когато застана начело на масови протести, след като изгуби с малко през 2006 г.

В момент, когато надеждите му за победа избледняват, бившият кмет на Мексико започна да твърди, че изборите на 1 юли ще бъдат фалшифицирани, че това ще го лиши от победата - същото обвинение, което отправи преди шест години, когато седмици наред блокираше по-голямата част от столицата.

Подкрепен от студентското недоволство срещу кандидата на опозиционната Институционно-революционна партия Енрике Пеня Нието, Лопес Обрадор според проучванията в края на май събираше повече гласове , като според едно от тях дори изоставаше само с четири процента от съперника си.

Но това засилване на подкрепата приключи и според повечето социологически проучвания, той е най-малко 10 процента след Пеня Нието. Неотдавнашни анкети дори показват, че Лопес Обрадор изостава от Хосефина Васкес Мота от управляващата партия Национално действие.

58-годишният Обрадор заяви, че според данни на щаба му, той води с малка преднина и каза на привържениците си да следят да не се повторят номерата, заради които не спечели през 2006 г.

Ако и този път резултатите на претендентите бъдат почти еднакви, това ще увеличи риска от нова следизборна криза и вероятно ще предизвика оспорването им пред съда и улични протести. Но ако Пеня Нието спечели с достатъчно голяма разлика, както сочат много проучвания, всяко твърдение за фалшификации ще звучи неправдоподобно и безредиците вероятно ще бъдат кратки и много по-малки.

Миналата седмица Лопес Обрадор и предизборният му екип обвиниха Институционно-революционната партия, че планира да плати на гласоподавателите, за да гласуват за Пеня Нието и увери, че губернаторите на щатите от тази партия са се съгласили да гарантират на кандидата си определен брой гласове.

“Купуването на гласове е престъпление. Официално ще призовем да няма изборни измами”, заяви Лопес Обрадор пред привърженици по време на митинг в централния щат Гуанахуато. По време на предизборната му кампания се говореше и за евентуално фалшифициране на изборите от страна на Васкес Мота и от партията Национално действие.

Коментарите му предизвикаха война на думи с Институционно-революционната партия, която отхвърли твърденията и го обвини, че подготвя пореден следизборен конфликт, без да предлага доказателства за извършени нарушения.

Често наричан “пехе”, вид блатна риба от родния му щат Табаско, Лопес Обрадор почти спечели през 2006 г., като поведе масови протести и разкритикува мексиканската “мафия” на богатите и влиятелни олигарси.

Но отблъсна много свои привърженици, след като изгуби от Фелипе Калдерон от Национално действие само с 0,56 процентни пункта. Лопес Обрадор се обяви за “легитимен президент” и протести блокираха за няколко седмици централни квартали на столицата Мексико.

Той смекчи реториката на предизборната си кампания, като призова за “любяща република” и се обърна към бизнес групи. Но изпрати и противоречиви послания за това дали ще започне протести, ако изгуби, заявявайки, че ще признае резултатите, а в същото време обвини противниците си, че подготвят изборни измами.

Съветници на Лопес Обрадор изтъкват, че няма да останат безучастни, ако има доказателства за измами.

“Никак не искаме да правим е това, което направихме преди шест години, и съм сигурен, че това няма да се случи. Но ще зависи какво ще направят нашите съперници”, заяви близкият му съветник Мануел Камачо. “Ако има нередности по време на изборите, разбира се, че ще отидем в съда и ще има разногласия”.

ПРОТЕСТИ

Вълненията през май в подкрепа на Лопес Обрадор предизвикаха бурно младежко движение срещу Пеня Нието и Институционно-революционната партия, чието 71-годишно управление беше белязано от връзкарство, корупция и авторитаризъм. На изборите през 2000 г. партията Национално действие ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване